Zabrinuti za slobodu medija u Mađarskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Tendencije u Mađarskoj po pitanju slobode i pluralizma medija izazivaju zabrinutost, rekao je danas u Briselu portparol evropske komesarke za nove tehnologije Neli Krus.

 
„Veoma pažljivo pratimo situaciju sa slučajem Klubradija“, opozicionim glasilom kome u martu ističe dozvola za emitovanje programa, rekao je novinarima portparol Rajan Hid.

On je dodao da prema poslednjim informacijama postoji mogućnost da mađarski Medijski savet ukine još osam dozvola za rad, napominjući, međutim, da to samo po sebi ne znači kršenje evropskih zakona i evropske direktive iz 2002. vezano za medije.

„Moramo da budemo odlučni ako se ne poštuje direktiva“ što za sada nije utvrđeno, rekao je Hid, ali i ukazao da je „tendencija zabrinjavajuća“ i da „prevazilazi pitanje neobnavljanja licenci“.

„To nas navodi na mišljenje da bi moglo da bude problema po pitanju slobode i pluralizma medija u Mađarskoj“, kazao je on.

Komesarka Krus je juče u pismu mađarskoj vladi izrazila zabrinutost po pitanju slobode i pluralizma medija u toj zemlji.

Kad je reč o slučaju Klubradija, ona je navela samo da „što je jača konkurencija, tim bolje“ i da „ohrabruje mađarsku vladu da dodeli dodatne licence“.