Rusiji će trebati vremena da počne sa primenom STO sporazuma

PinterestFacebookTwitterShare

Prijem Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju prošlog meseca označilo je kraj dvadesetogodišnjih pregovora i otvaranje vrata slobodnoj trgovini sa zemljom koja je jedna od najvećih proizvođača nafte i jedna od zemalja s najviše rezervi gasa.

„Rusiji je trebalo 18 godina da dovrši pregovore s STO-om, no na kraju je izvukla jako puno. Prijem Rusije u STO za nju znači povećanje globalne konkurentnosti“, izjavila je Martina Bozadžieva, starija analitičarka za CEE.

Rusija svakako ima čime da parira na globalnom nivou.Osim što ima najveće zalihe gasa, druga je zemlja po zalihama uglja i osma po rezervama nafte.

Rusija još uvijek nije ratifikovala STO sporazum kojim se obavezala na puno prihvatanje propisa ove trgovinske organizacije i snižavanje tarifa na celi niz proizvoda. Na primer, maksimalna tarifa svih ruskih proizvoda smanjena je sa 10 odsto koliko je iznosila u 2011. na 7,8. Većina tarifa postupno će se smanjivati. Bez obzira na to što piše u sporazumu, biće potreban duži vremenski period da se počne sa primenom  sporazuma na lokalnim nivoima.

Kevin Ker, stručnjak za trgovinu pri UncommonWisdomDaily.com kazao je za Market Watch da će ulazak Rusije u STO zauvek promeniti globalno tržište roba. „Rusija bi mogla da ukloni sa trona Bliski istok čije su zemlje najvažniji dobavljači energenata. Ujedno će to verovatno utiecati na još snažniju poziciju Kine jer će se tržište plina Kini dodatno otvoriti“.

U međuvremenu dok Rusija počinje sa pripremama za otvaranje svojih tržišta, američki Kongres se priprema za ukidanje trgovinskih ograničenja koja su na snazi još iz ere Hladnog rata.