Rusija očekuje rod žitarica od najmanje 94 miliona tona

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija očekuje da njen ovogodišnji rod žitarica ne bude manji od prošlogodišnjih blizu 94 miliona tona, prognozirala je danas ruska ministarka poljoprivrede Jelena Skrinjik.

Rusko ministarstvo poljoprivrede je početkom ove nedelje saopštilo da će Rusija u 2012. požnjeti najmanje 90 miliona tona žitarica, prenela je agencija RIA Novosti.

Skrinjik je na međunarodnoj izložbi ‘Zelena nedelja-2012’ u Berlinu ukazala da ruski poljoprivredni sektor nastavlja da diversifikuje setvene površine , povećavajući setvu kukuruza i šećerne repe.

Za finansiranje ratarstva iz federalnog budžeta je za 2012. izdvojeno 46,5 milijardi rubalja (1,5 milijardi dolara), što je četiri odsto više nego u 2011.

Rusija, po rečima ministarke, planira da aktivnije iznosi svoje poljoprivredne proizvode na svetsko tržište i da privlači strane investitore u svoj agroindustrijski kompleks.

Zahvaljujući učešću Rusije na izložbi u Berlinu, ta zemlja je u poslednjih nekoliko godina izvezla u Nemačku opreme za stočarstvo za više od 73 miliona evra i u poslednje tri godine upetostručila izvoz jelenskog mesa, na 456 tona u 2011.