Hrvati na referendumu o EU

PinterestFacebookTwitterShare

U Hrvatskoj je počeo referendum na kojem građani odlučuju o pristupanju EU. Od 7 do 19 časova biće otvoreno 6750 biračkih mesta u zemlji i u inostranstvu.


Pravo glasa ima oko 4, 5 miliona državljana Hrvatske od kojih 412.000 u inostranstvu. Najviše ih je u BiH, oko 260.000, a u Srbiji pravo glasa ima oko 35.000 državljana Hrvatske.
Zbog vremenske razlike prvi su juče na birališta izašli birači na Novom Zelandu.

Državljani Hrvatske odgovaraju na pitanje: Jeste li za ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju zaokruživanjem odgovora „ZA“ ili „PROTIV“

Za referendem nije predviđena referendumska tišina osim na biračkim mestima i u krugu od 50 metara od biračkog mesta.

Da bi referendum bio uspešan, pristupanje EU treba da podrži više od 50 odsto građana izašlih na birališta, a sve ankete predviđaju pozitivan ishod pošto se procenjuje da ulazak u Uniju podržava između 53 do 61 odsto građana, dok je protiv između 28 i 33 odsto.

Državna izborna komisija prve nepotpune rezultate počeće da objavljuje na svojim internet stranicama već u 20 časova, sat posle zatvaranja birališta, a prve nepotpune privremene rezultate objaviće u 22 časa.

Ukoliko ishod referenduma bude pozitivan Hrvatska će postati 28. članica EU 1. jula 2013. Prethodno tu odluku moraju da potvrde i sve države članice.

Na prvom referendumu 1991. Hrvatska je odlučila da se odvoji od tadašnje SFRJ i postane samostalna država.