Građevinska grupa „Porr“ širi poslovanje u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

 
Austrijska građevinska grupa „Porr“ planira da učestvuje na novim tenderima za gradnju autoputa naKoridoru 10 i u razvoju projekata zaštite životne sredine u Srbiji, izjavio je član Upravnog odnora te kompanije Valter Reckercugel.
 
On je u razgovoru sa novinarima iz Srbije kazao da je „Porr“ u Srbiji uspešno realizovao projekat gradnje Mosta na Adi Cigalnliji u Beogradu, čija je ugovorena cena 120 miliona evra, a gradi i petlju za pristup mostu sa čukaričke strane, vrednu oko 70 miliona evra.
 
„Porr je u izgradnju deponija u Jagodini i Leskovcu direktno investirao po oko 10 miliona evra sopstvenog novca i zainteresovan je da raširi poslovanje u zaštiti životne sredine u Srbiji“, kazao je Reckercugel, koji je i direktor Pora za centralnu i istočnu Evropu.
 
Prema njegovim rečim, postoji još nekoliko lokalnih samouprava koje rade na rešavanju problema sa otpadom i „Porr“ na osnovu dva uspešna projekta u Srbiji želi da uspostavi isti model izgradnje deponija i u drugim opštinama.
 
„Plan je da se poslovanje „Porr“-a u Srbiji proširi i učešćem u modernizaciji železničke infrastrukture kroz pokretanje fabrike betonskih pragova za pruge u Svilajncu“, kazao je Reckercugle.
 
Kako je dodao, „Porr“ je za taj projekat dobio kredit od 2,8 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i još toliko će investirati sopstvenog novca.
 
Fabrika u Silajncu, kazao je Reckercugel, imaće kapacitet proizvodnje 400 pragova za pruge dnevno, što uz normalan rad u jednoj smeni omogućava proizvodnju 100.000 pragova godišnje. Reckercugel je rekao da je oprema za fabriku već naručena u Italiji i da će proizvodnja početi u avgustu, a plan je da se pragovi proizvode za modernizaciju pruga u Srbiji i regionu.
 
Prema kompanijskim podacima, „Porr“ grupa je najveća građevinska kompanija u Austiji i u 2010. godini je imala prihod od 2,2 milijarde evra.