Odložena zaplena pokretne imovine Centra za strna žita u Kragujevcu

PinterestFacebookTwitterShare

Centar za strna žita u Kragujevcu vratio je deo duga čime je odložena prinudna prodaja imovine te ustanove zakazana za 19. januar.
 
Direktor Centra Živomir Vučković je rekao agenciji Beta da je vraćen jedan milion od ukupno 5,5 miliona dinara duga izvođaču radova na obnovi upravne zgrade.
 
– Poverilac kome smo isplatili prvi deo duga, obavezao se da neće pokretati ponovo pitanje licitacije, a da se u međuvremenu nađe način da se kompletan dug vrati do maja – rekao je Vučković.
 
Krajem prošle godine zaposleni u Centru za strna žita su protestovali i sprečili sudske izvršitelje da zaplene mehanizaciju i drugu imovinu.
 
– Ukupna dugovanja Centra za strna žita sa kamatom iznose između 70 i 80 miliona dinara, od čega je 40 miliona dug zaposlenima za plate, a preko 15 miliona Gradu Kragujevcu za mineralno đubrivo, naftu i drugo – rekao je Vučković.
 
Vučković je za iduću nedelju najavio sastanak sa zvaničnikom Ministarstva prosvete i sa gradonačelnikom Kragujevca da bi se našlo rešenje i Centar opstao.
 
Grad je ranije izrazio spremnost da preuzme tu ustanovu čiji je osnivač država. Centar za strna žita ima 51 zaposlenog, a račun Centra u banci je blokiran od 2009. godine. Kriza je kulminirala krajem prošle godine pretnjom prinudne prodaje imovine radi namirenja duga, a potom su počeli pregovori sa Ministarstvom prosvete i čelnicima Kragujevca.