Crnogorski radnici preko suda u Strazburu naplatili zimnicu iz 2004.

PinterestFacebookTwitterShare

Radnici danilovgradskog „Mermera“, njih 13, koji su 9. decembra 2006. godine podneli tužbu evropskom Sudu za ljudska prava u Strazburu protiv države Crne Gore, dobili su spor, pišu podgoričke “Vijesti”.
 
Radnici su se žalili da je postupak koji je vođen u Crnoj Gori, reč je o zahtevu za isplatu zimnice u iznosu od 150 evra za 2004. godinu, bio nepravedan i da je konačna presuda donesena protiv njih bila zasnovana na tački koja je bila na snazi u vreme kada su oni tražili da im poslodavac isplati zimnicu.
 
“Presuda nas je sve obradovala. I mene i radnike. Radilo se o očitoj povredi zakona od strane sudova i ono što radnici nisu mogli postići u Crnoj Gori, uspeli su u Strazburu.
 
Njima je prethodno Osnovni sud u Danilovgradu dodelio iznos od po 150 evra, ali je to Viši sud u Podgorici poništio.
 
– Prijavili smo reviziju koju je sud odbacio jer nije bilo vrednosti spora, pa nam je, preostao samo Strazbur. Pokazalo se da nismo pogrešili, mada mislim da je postojala mogućnost da se ta nepravda ispravi, ali su to crnogorski sudovi propustili. Sada će država Crna Gora morati da plati svima njima ono što su tražili uz odgovarajuću kamatu – rekao je za “Vijesti” advokat radnika Milan Vojinović.