Uskoro i nafta iz škriljaca u Poljskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Geolozi poljskog Državnog geološkog instituta (PGI) su otkrili koja su područja u Poljskoj potencijalno bogata rezervama škriljaca za proizvodnju nafte.
 
Dostupni podaci otkrivaju da se najveće rezerve naftnih škriljaca nalaze na severu i istoku Poljske, oko Varšave, Elblaga i Radoma. Najveće rezerve se nalaze pod koncesijama koje ima američka naftna kompanija ExxonMobil, ali znatne rezerve imaju i poljska naftna i gasna kompanija PGNIG, američka naftna kompanija Chevron i italijanska naftna kompanija Eni.
 
Proizvidnja nafte iz škriljaca slična je proizvodnji gasa, a jednako je složena i skupa. Međutim, poljski stručnjaci smatraju da se u uslovima visoke cine sirove nafte i velike zavisnosti Poljske od ruske nafte, isplati ulagati u domaću proizvodnju, javlja poljski dnevnik “Warsaw Business Journal”.

Istovremeno je PGNiG zaustavio sve nove investicijske projekte jer Kancelarija za regulaciju energetike (URE) još ne odobrava povišenje cena gasa. Uprava PGNiG-a poručuje da zadržavanje dosadašnjih cena onemogućava investiranje u nove projekte. Tako je u 3. kvartalu 2011. godine PGNiG je zabeležio gubitak od 4,3 mil. evra zbog visokih troškova domaće proizvodnje i cene uvoznog gasa. Analitičari predviđaju da će PGNiG 2012. godine smanjiti vrednost investicija za 230 mil. eura.