Izbori će se održati na Đurđevdan

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila da će parlamentarni i lokalni izbori biti raspisani 11. marta, kada ističe poslednji rok za start izbornih procesa.

„Iz ekonomskih razloga, predsednik Boris Tadić raspisaće parlamentarne, a ja lokalne izbore istog dana“, rekla je Dejanovićeva za današnje „Novosti“.

Prema njenim rečima, gotovo je izvesno da će datum njihovog održavanja biti 6. maj, tako da će kampanja trajati nešto kraće od dva meseca.

Dejanovićeva je istakla da se pregovori u vladajućoj koaliciji oko ovog pitanja privode kraju, a da je načelni dogovor da se sve tempira za poslednji dan, kako bi aktuelna vlast u punoj meri izgurala četvorogodišnji mandat i završila započete poslove.

Predsednica parlamanta je najavila još jednu plenarnu sednicu Skupštine do kraja mandata, kao i nekoliko javnih slušanja. „Jedno od važnijih slušanja je krajem januara, na temu evropskih integracija. Svi šefovi poslaničkih grupa u diskusiji treba da iznesu argumente za ili protiv EU i svoje politike oko tog pitanja“, kazala je ona.

Dejanovićeva ne strahuje da bi negativna odluka Evropskog saveta u martu o našoj kandidaturi mogla značajnije da utiče na izborne rezultate vladajućih stranaka. „Postoje crvene linije koje državni funkcioneri nemaju mandat da menjaju i pomeraju bez građana. Tu mislim na Rezoluciju SB 1244. Ne mislim da to može biti minus onima koji su najodgovorniji u državi“, kazala je ona i dodala da će se i Skupština u narednim nedeljama uključiti u diplomatske aktivnosti kako bi se poboljšale pozicije Srbije pred martovsku odluku.