Kim Dotkom rekao da nije kriv

PinterestFacebookTwitterShare

Kim Dotkom, osnivač veb sajta Megaupload.com, za koga se tvrdi da je vlasnike autorskih prava oštetio za pola milijarde dolara, izjasnio se danas pred novozelandskim sudom da nije kriv za pirateriju i pranje novca i da vlasti pokušavaju da ga ocrne.

Nemac Dotkom, čije je pravo ime Kim Šuc, na zahtev američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapšen je u petak na Novom Zelandu, gde ima prebivalište, tražio je da bude pušten na slobodu uz kauciju.

„Dotkom poriče bilo kakvu kriminalnu aktivnost i demantuje da je postojala nekakva mega zavera“, rekao je njegov branilac Pol Dejvison.

Međutim, tužilac En Tuhi je kazala da postoji veliki rizik od bekstva, budući da optuženi ima pristup velikim novčanim sredstvima, da lako može organizovati transport, da ima višestruke identitete i da je i ranije izbegavao pravosuđe.

Sud je posle toga prekinuo pretres koji će biti nastavljen kasnije u toku dana, javio je Rojters.

Dotkom (38) i još tri osobe uhapšene su u petak kada je policija izvršila pretres jednog novozelandskog imanja, na zahtev američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

U optužnici se navodi da je Dotkom samo tokom 2010. godine zaradio 42 miliona dolara od onlajn piraterije preko sajta Megaupload. Korisnici interneta su na sajtu mogli anonimno da skidaju filmove i muziku, kršeći zakon o autorskim pravima.

U optužnici se navodi da su vlasnici autorskih prava na filmove i muziku na taj način oštećeni za pola milijarde dolara, dok je Megaupload kroz reklame i prodaju premijum pretplate zaradio 175 milliona dolara.