Zbog računa za gas 10.000 žalbi

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog poskupljenja gasa prošlog novembra bitka između distributera i potrošača i dalje traje. Ni posle gotovo tri meseca otkako je cena plavog energenta porasla od 11,1 do čak 28 odsto ne smiruje se negodovanje potrošača. Tako je u poslednjih mesec dana oko 10.000 domaćinstava koja koriste prirodni gas uputilo pritužbu svojim distributerima preko Udruženja za zaštitu potrošača „Prosperitet“.

Gas je ove zime, bar kako tvrde potrošači, „zagrejao“ račune i ohladio radijatore.
 
Zbog visokih cena koje su odobrene pojedinim distributerima, domaćinstva sve štedljivije koriste peći. A dok se jedan broj potrošača bori racionalnom potrošnjom, drugi tvrde da su distributeri povećali cene mimo propisa. Prosečna peć u domaćinstvu od 60 kvadrata mesečno sagori 230 kubika gasa za grejanje. Brojke pokazuju da će, tako, ova zima koštati od 54.230 do 64.910 dinara.Kako za „Novosti“ kaže predsednik udruženja „Prosperitet“ Radomir Ćirilović, sa novembarskim poskupljenjem gasa prekršeni su zakoni o energetici i zaštiti potrošača.
 
– Prema ovim aktima, korisnici gasa moraju biti obavešteni o promeni cene u roku od 15 i 30 dana pre nego što počne njihovo zaračunavanje – kaže Ćirilović. – Nijedan distributer nije poslao obaveštenje o poskupljenju. A javnost je bila dezinformisana pričama o tome da će cena gasa biti povećana za 10 odsto, zato što je pojedinim prodavcima omogućeno da povise cene i za 40 odsto. I zato naša borba i dalje traje.

Distributeri uglas tvrde da cenovnike nisu doneli proizvoljno, već prema odluci Agencije za energetiku.

– Nama su dozvoljeni samo opravdani troškovi, a odbačeni su svi izdaci koje Agencija nije priznala – pravdaju se distributeri. – Blizu 81 odsto od cene namenjeno je nabavci gasa, dok se od ostatka novca pokrivaju svi naši troškovi, bez čega niko ne bi mogao da održava mrežu.

U „Prosperitetu“ kažu da su na svom sajtu napravili jedinstven obrazac kako bi sva domaćinstva mogla da pošalju pritužbu distributerima.

– Procenjujemo da je više od 10.000 građana uputilo pritužbu na adrese 34 distributera – kaže Ćirilović. – Neprihvatljivo je da cena gasa bude tolika, jer sam kao potrošač za kuću od 100 kvadrata dobio decembarski račun od 30.000 dinara.
Uračunato mi je i 70 kubika koji su mi pripisani kao korekcioni faktor, a to se radi samo kod nas. Ljudi se smrzavaju jer nemaju para da plate tolike račune.

Prema njegovim rečima, novi potrošači neće imati interesa da se priključe na gasnu mrežu, a postojeći će početi da se odjavljuju.