Sindikat u poseti Holcimu

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Sindikata građevinarstva i potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković imao je priliku da se tokom jednodnevne posete Holcimovoj fabrici betona u Krnjači, uveri u način na koji se kontinuirano ostvaruju uspesi na polju poštovanja visokih standarda bezbednosti na radu.
 

 
U prilog tome, govori i podatak da više od pet godina, od otvaranja betonjerke nije bilo povreda na radu, kao i skoro dve godine bez povrede na radu u fabrici cementa u Popovcu.

– Još jednom smo se uverili da kompanija Holcim kao lider u poštovanju standarda bezbednosti na radu u Srbiji istrajno dokazuje svoju posvećenost brizi o zaposlenima tako što, pored redovnog ispunjenja svih zakonskih obaveza propisanih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom Republike Srbije, samoinicijativno radi na sprovođenju dodatnih mera zaštite, programa edukacije i zdravstvene prevencije – istakao je predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković, dodajući da je veoma značajno da se „virus“ brige o bezbednosti i zdravlju proširi i na druge poslodavce, kompanije.

Uverenje predstavnika Holcim-a jeste da bezbednosti na radu nije samo nošenje šlema i slične zaštitne opreme, već svest o značaju svakoga pojedinačno. Upravo zbog toga, Holcim svakom zaposlenom obezbeđuje redovne sistematske preglede, ali i edukacije u vezi sa raznim pitanjima bezbednosti i zdravlja .

 – U vreme krize kada su kompanije u Srbiji ukidale ili smanjivale povlastice i izdvajanja za zaposlene Holcim Srbija je na isti način nagrađivao zaposlene kao u Kolektivnom ugovoru iz 2007. dodine. Holcim je samo u 2011. godine kroz različite treninge i edukacije sa akcentom na ulaganje u bezbednost zaposlenih, uložio oko 300.000 evra za obrazovanje svojih zaposlenih u Srbiji – istakao je Miloš Mirić, direktor HR-a u kompaniji Holcim Srbija.

Osnove svoje politike o bezbednosti i zdravlju na radu, Holcim Srbija gradi na standardu OHSAS 18001, ali i na internom standardu, takozvanoj „zelenoj piramidi“ koja obuhvata pet pravila čije je striktno poštovanje ključ uspeha Holcima na ovom polju.