Benzin 150 dinara već u februaru?

PinterestFacebookTwitterShare

Ako barel nafte poskupi za 30 dolara, što bi ličilo na scenario iz 2011. godine, vozači u Srbiji bi već od februara 2012. litar benzina mogli plaćati 150 dinara.
 
Prema podacima Agencije za energetiku SAD-a, sirova nafta u svetu će već do 2014. ili 2015. godine poskupeti za oko 50 odsto, dok će u trećoj deceniji 21. veka koštati gotovo duplo više nego sada. Tako će, za samo dve godine, vozači u Srbiji za gorivo plaćati 1,7 do 1,8 evra. Ako se ovakav trend ne poremeti, a za sada nema najava da će se nešto takvo dogoditi, gorivo u Srbiji će za manje od deset godina sigurno koštati više od dva evra po litru.

Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica kaže da postoji čak opasnost da cena sirove nafte skoči u mnogo kraćem roku od američkih prognoza.

“Na cenu nafte najviše utiču smanjenje zaliha i velika geopolitička previranja u svetu. Ako nekim multinacionalnim kompanijama odgovara da se cena digne, oni naprave ‘gužvu’ na jednom kontinentu i nafta skače”, objašnjava on.

“Nažalost, mi imamo veoma malu proizvodnju i zavisimo od uvoza pa ćemo, uz zemlje koje su u sličnoj situaciji, a takvih je većina, biti oni koji će plaćati cenu koju neko drugi odredi” , zaključio je Tatić.

Ako Iran blokira prolaz tankera sa naftom u Ormuškom moreuzu, to će se vrlo brzo odraziti na cenu sirove nafte i svako ko bude hteo da je kupi moraće da plati više. Problem je što to neće dovesti u pitanje samo isporuke iz Irana, već i iz Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije.

Postoje alternativne trase, ali ne za svu naftu koja dolazi iz tog regiona, objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. Ono što je za sada sigurno jeste da u 2012. godini vozači u Srbiji neće imati jeftinije gorivo. Podsećanja radi, pre samo tri godine, u januaru 2009, benzin je na našim pumpama koštao ispod 80 dinara.