Za završetak Prokopa potrebno 108 mil evra

PinterestFacebookTwitterShare

Prema projektnoj dokumentaciji, za završetak radova na železničkoj stanici „Beograd – centar“, poznatijoj kao „Prokop“, potrebno je oko 108 miliona evra.

Za završetak kolosečnih postrojenja predviđena su sredstva kredita kuvajtskog fonda za razvoj. Ugovor je vredan oko 26 miliona evra i nalazi se u proceduri odobravanja u Kuvajtu. Uslovi kredita su veoma povoljni ako se porede sa uslovima kredita koje nude međunarodne finansijske institucije.

Za radove na objektu stanične zgrade i ostale prateće infrastrukture u toku su pregovori sa Ruskom federacijom. Ovaj projekat je jedan od potencijalnih projekata koji bi bio finansiran sredstvima ovog kredita” , kaže Dejan Lasica, pomoćnik ministra infrastrukture.

Početkom poslednje decenije prošlog veka radovi su počeli, ali ih je raspad SFRJ opet prekinuo. Ipak, tokom tih radova postavljene su šine i stanica je uključena u sistem „Beovoza“, a delom i u međugradski saobraćaj.
U Ministarstvu infrastrukture objašnjavaju da je “Prokop” predviđen da bude glavna stanica za putnički saobraćaj u Beogradu i završetkom omogućiće se skraćenje linija svih vozova koji tranzituju kroz Beograd, s obzirom da je stanica prolazna, a ne čeona i da se nalazi na Koridoru 10.