Nema dogovora sindikata TENT-a sa poslovodstvom

PinterestFacebookTwitterShare


Poslovodstvo Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) i predstavnici sindikata smenskih radnika nisu postigli dogovor ni tokom jutrošnjih pregovora, štrajk će se nastaviti ali neće biti ugrožena proizvodnja električne energije i snabdevanje potrošača, izjavio je za Tanjug predsednik Sindikata smenskih radnika TENT Dragoslav Ljubičić.

 
On je rekao da je poslovodstvo TENT-a odbilo sporazum sindikata koji predviđa izmene pojedinačnih ugovora o radu i za svakog pojedinačnog radnika utvrđuje vrednost smenskog rada na osnovu koje bi bila uvećana osnovna zarada.
 
Ljubičić je istakao da je taj sporazum u potpunosti u skladu sa Zakonom o radu i da je sindikat smenskih radnika prihvatio predloge poslovodstva od petka 20. januara, dodajući da se poslovodstvo TENT-a nalazi u procepu između ministarstva i drugog sindikata.
 
Direktor TENT-a Petar Knežević u petak je naveo da su predlozi ponuđeni sindikatu smenskih radnika da se utvrdi osmočasovno radno vreme jedinstveno u svim ograncima EPS-a, da se uz aktivno učešće predstavnika sindikata dovrši analiza metodologije vrednovanja poslova u TENT-u i pripremi njena revizija, posebno vrednovanja smenskog rada.
 
Rukovodstvo predlaže i da se pokrene proces kolektivnog pregovaranja kroz koji će se utvrditi i obezbediti primena novih elemenata sistema vrednovanja tog rada.
 
Kako je rekao Ljubičić, obavešteni su da u TENT stiže inspekcija rada kako bi utvrdili da li je štrajk smenskih radnika u skladu sa zakonom. On je dodao da kapaciteti u TENT-u rade punom snagom ali da su ljudi iscrpljeni ali da, iako će štrajk biti nastavljen, snabdevanje potrošača električnom energijom neće biti ugroženo.
 
Oko 660 smenskih radnika u TENT štrajkuje šesti dan i traži punu isplatu dodatka za smenski rad koji iznosi 26 odsto na osnovnu zaradu.