Srbija potpisuje „Mlečni protokol“ sa EU

PinterestFacebookTwitterShare

Novoformirana Nacionalna asocijacija prerađivača mleka (SEDA) potpisaće u sredu, 25. januara Protokol o saradnji sa Evropskom mlekarskom asocijacijom (EDA) koji će obezbediti okvir za saradnju dve asocijacije u cilju podsticaja razvoja mlekarsko-prerađivačkog sektora u Srbiji, najavila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 
Potpisivanjem protokola, SEDA će dobiti mogućnost da prisustvuje forumima, sektorskim skupovima koji organizuje EU kao i ekskluzivnim i strateškim sastancima sa zvaničnicima unije, naučnicima, trgovcima i ekspertima u oblasti marketinga, piše u današnjem saopštenju.

Kako je najavljeno, Protokol o saradnji će potpisati predsednik SEDA Zoran Matić, i generalni sekretar EDA Jop Klajbojker. Takođe, očekuje se prisustvo ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušana Petrovića, direktorke USAID-a u Srbiji Suzan Fric, direktora Uprave za veterinu Zorana Mićovića.

Nacionalna asocijacija prerađivača mleka osnovana je u novembru 2011. godine i trenutno ima osam članica – mlekare Šabac, Meggle (Mlekara Mladost), Kuč, Ekomlek, Lazar, Muza, Leskovac i Nišku mlekaru.

Ciljevi asocijacije su da obezbedi bolje predstavljanje i lobiranje sektora mlečne industrije ispred domaćih i međunarodnih institucija i tela,  unapređenje poslovnog okruženja i pružanje podrške povećanju konkurentnosti domaćih proizvoda na lokalnom i međunarodnom tržistu putem unapređenja kvaliteta i produktivnosti.

Asocijacija je osnovana uz finansijsku i tehničku podršku USAID Agrobiznis projekta koja podržava mlekarski sektor od 2008. godine.

Aktivnosti USAID-ovog Agrobiznis projekta u okviru sektora bazirane su na pružanju pomoći mlekarama u sprovođenju međunarodnih standarda kvaliteta i bezbednosti hrane, uvođenju novih tehnologija i pružanju podrške aktivnostima u sferi marketinga i podsticanja izvoza.

Od 2001. godine, USAID je investirao više od 662,5 miliona dolara kako bi stimulisao ekonomski razvoj, ojačao pravosudni sistem i promovisao dobro upravljanje u Srbiji, stoji u saopštenju.