Moguća gradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja Crne Gore raspisaće u prvoj polovini ove godine tender za izradu Studije opravdanosti izgradnje pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-Kosovo, saznaje Portal Analitika.

To piše u ekonomskim smernicama za 2012.godinu, koje je Vlada Crne Gore nedavno usvojila. Smernice predstavljaju skup projekata koje Vlada treba da realizuje tokom ove godine. Izrada Studije opravdanosti koštaće 315.000 eura.

Prema pouzdanim saznanjima Portala Analitika, postoje dve varijante železničkog povezivanja Pljevalja sa prugom Bar–Beograd. Prva je povezivanje sa Bijelim Poljem kod Slijepač Mosta, a druga kod Mojkovca, koja se u prvi mah čini povoljnija.

U zavisnosti od rezultata te studije Vlada će znati koliko bi mogao da košta projekat železničkog povezivanja Pljevalja sa postojećom prugom.

Vlada godinama nazad, od evropskih banaka koristi povoljne kredite za obnovu železničke infrastrukture tako da, u slučaju da Studija opravdanosti bude pozitivna, neće biti preveliki problem naći novac za realizaciju ovog projekta.