Šoškić: Ozbiljne posledice zastoja u pregovorima sa MMF

PinterestFacebookTwitterShare

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić ocenio je danas da zastoj u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) može imati veoma ozbiljne efekte kroz povećanja kamata i manji priliv stranih investicija.


„NBS apeluje da se učine dodatni napori radi postizanja dogovora i nastavka aranžmana sa MMF“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Šoškić je kazao aranžman sa MMF u uslovima međunarodne finansijske nestabilnosti predstavlja dodatnu garanciju kratkoročne i srednjoročne makroekonomske stabilnosti Srbije.

„Ključna opasnost (od odlaganja revizije aranžmana) je da se Srbija definiše kao zemlja koja nije u potpunosti ispunila dogovor“, istakao je guverner.

To bi, kako je kazao, značilo zastoj u odnosima sa MMF što može imati negativne posledice po devizno tržište, tržište javnog duga i investicije, a dobar odnos sa MMF je uslov i za povoljne kredite međunarodnih finansijskih institucija.

Šoškić je precizira da zastoj u odnosima sa MMF može imati direktan uticaj na pad premije rizika Srbije, što dovodi do povećanja kamata i smanjenja priliva direktnih stranih investicija i veoma ozbiljan uticaj na čitav niz makroekonomskih parametara.

Aranžman sa MMF, kazao je Šoškić, predstavlja i dodatnu garanciju poštovanja fiskalne odgovornosti i kredibiliteta fiskalne politike Srbije.

Izvršni odbor MMF odložio je odobravanje prve revizije kreditnog stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,1 milijardu evra, pošto je u srpskom budžetu za 2012. godinu premašen dogovoreni iznos zaduživanja.