Finansijski rezultati Ju-Es-Stila neprihvatljivi

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Ju-Es-Stil Srbija (U. S. Steel) saopštila je danas da su njeni finansijski rezultati neprihvatljivi i da nastoji da istraži sve mogućnosti u cilju poboljšanja trenutne situacije.

Ekonomska situacija u Evropi, naročito u Južnoj Evropi, gde se nalaze i postrojenja Ju-Es-Stila Srbija, veoma je teška, dodaje se u saopštenju.

Ju-Es-Stil Srbija je 9. januara skratio radnu nedelju, tako što većina zaposlenih u kompaniji ima jedan dan plaćenog odsustva nedeljno, uz naknadu za taj dan u iznosu od 60 odsto od njihove pune zarade. Kako je tada objašnjeno, trenutna ekonomska kriza značajno je uticala na tržište čelika i na porudžbine kupaca.

Tada je saopšteno da će ova mera pomoći kompaniji da smanji troškove na pravičan i razuman način i ublaži uticaj ekonomske krize na zaposlene i članove njihovih porodica.

Takođe je rečeno da će novi režim rada omogućiti kompaniji Ju-Es-Stil Srbija da u dovoljnoj meri zadovolji potrebe kupaca.

Kompanija, pored smederevske železare, ima još tri celine – u Šapcu, Kučevu i Luku Smederevo, a ukupno je zaposleno oko 5.400 radnika.

Pojedini beogradski mediji preneli su proteklih dana informacije po kojima je pred čelnim ljudima američke kompanije u Pitsburgu nekoliko opcija za dalje poslovanje u Srbiji – slanje zaposlenih na kolektivni odmor, održavanje minimalnog procesa rada, otpuštanje radnika, a spekuliše se i o prodaji Ju-Es-Stil Srbija.

Rodić: Železara zanimljiva stranim investitorima


Država mora da priskoči u pomoć Ju-Es-Stilu Srbija i ne dozvoli gašenje proizvodnje u toj železari, zbog njenog velikog značaja za domaću privredu, izjavio je danas ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Goran Rodić i dodao da se za smederevsku fabriku interesovalo više investitora iz Evrope i Azije.

Rodić, koji je u PKS sekretar Odbora za građevinarstvo, je za Tanjug rekao da smederevska železara ima izvanrednu poziciju, infrastrukturu i obučen kadar i zbog toga je vrlo zanimljiva za strane investitore.

„Ne sme da se dozvoli propadanje železare i država bi trebalo da ponudi pomoć Ju- Es-Stilu. Ako oni (Amerikanci) žele da zatvore firmu, država bi trebalo da je preuzme, započne restrukturiranje, održi proizvodnju i sačuva radna mesta do pronalaženja novog strateškog partnera“, naglasio je Rodić.

Prema rečima Rodića, „bilo bi ravno katastrofi za srpsku privredu“ ako bi se dozvolilo gašenje te fabrike, a država bi trebalo da napravi program za budući status železare.

Železara bi mogla, prema mišljenju stručnjaka PKS, da se restrukturira ili da joj se promeni proizvodni program, a država izdejstvuje da deo svojih kreditnih aranžmana otplaćuje proizvodima smeredevske fabrike, kao i drugih velikih srpskih proizvođača, što je uobičajeno u svetu.

On je istakao da Ju- Es- Stil Srbija ima veliki značaj za građevinsku industriju Srbije, a železara bi novim aranžmanima mogla bolje da se poveže sa domaćim proizvođačima.

Isto tako, potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je jutros da se ne sme dozvoliti da kompanija Ju- Es-Stil Srbija, koja ima gubitke, a koja je važna za Smederevo i srpsku privredu, bude zatvorena i da država mora da stane iza takvog velikog sistema kako ne bi dovela u pitanje funkcionisanje domaće privrede.