Stočarima u Svilajncu besplatno 250 steonih junica

PinterestFacebookTwitterShare

U Sportskoj hali u Svilajncu u sredu će biti održano javno izvlačenje dobitnika 250 visokokvalitetnih steonih junica koje je opština Svilajnac kupila u nemačkoj pokrajini Bavarska.

Vrednost nabavke iznosi oko 58 miliona dinara, s tim što je Ministarstvo poljoprivrede Srbije obezbedilo 80 odsto sredstava, a 20 odsto lokalna samouprava.

Prema rečima pomoćnika predsednice Opštine za poljoprivredu Gorana Despotovića, za besplatno dobijanje junice konkurisalo je 375 poljoprivrednika. Uslov je bio da gazdinstvo bude registrovano, kao i da poseduje bar jednu kravu.

Podela junica počinje u četvrtak, a telad će biti podeljena kasnije, rekao je Despotović.

Sličnu akciju podsticaja razvoja mlečnog govedarstva Ministarstvo poljoprivrede sprovelo je u saradnji sa opštinom Despotovac krajem prošle godine, kada je podeljeno 50 steonih junica. I stočarima iz Jagodine sredinom 2011. besplatno je dato 210 steonih junica.

Iz Opštine Paraćin najavljuju da je ta opština iz budžeta za ovu godinu izdvojila sredstva za kupovinu 70 junica, a u planu je da se u narednom periodu nabavi ukupno 300 junica.