Potpisan ugovor za izgradnju gasovoda Zenica – Travnik

PinterestFacebookTwitterShare

Ugovor za izvođenje radova na izgradnji gasovoda Zenica – Travnik koji će  koštati 40 miliona KM, potpisan je danas u Sarajevu kao prva faza u planu gasifikacije Srednjobosanskog kantona.


Vršilac dužnosti direktora BH-Gasa, jednog od potpisnika ugovora, Adnan Kreso rekao je da će radovi početi sutra i trajati 12 meseci i da će omogućiti gasifikaciju četiri opštine u Srednjobosanskom kantonu – Busovače, Viteza, Novog Travnika i Travnika.

Uz izgradnju gasovoda dugog 40 kilometara položiće se i cevi za optički kabl za potrebe BH Telekoma.

BH-Gas je kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi finansiranja projekta osigurao kredit od 17 miliona evra, kako bi finansirao ovaj projekat koji je 2008. proglašen projektom od interesa za Federaciju.

Oko 60 odsto od ukupnih radova predstavljaju građevinski radovi koje će raditi domaće kompanije, a i deo mašinsko-montažerskih radova dodeljen  kompanijama Energoinvest IMQ i Unis Fagas.

Ugovor su potpisali BH-Gas d.o.o. Sarajevo i konzorcijum Monter – Strojarske montaže d.d. Zagreb, kao i GP Put d.d. Sarajevo, uz prisustvo predstavnika federalne Vlade i Parlamenta FBiH.