Podržati izvoz domaćih proizvoda životinjskog porekla u EU

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković-Lijanović očekuje podršku ministara poljoprivrede EU, kao i ministara država regiona, u rešavanju pitanja izvoza domaćih proizvoda životinjskog porekla u EU.

“Naglasio sam našu zabrinutost zbog nemogućnosti izvoza proizvoda životinjskog porekla u Evropsku uniju, posebno u kontekstu ulaska Hrvatske u EU, kada će za nas biti zatvoreno značajno izvozno tržište ukoliko se taj problem ne reši”, rekao je Ivanković-Lijanović, ističući zadovoljstvo obavljenim bilateralnim razgovorima sa ministrima poljoprivrede EU i regiona, koji su učestvovali na Četvrtom samitu ministara u Berlinu o temi “Osiguranje hrane kroz održivi razvoj-Poljoprivreda sa ograničenim resursima”.

Ministri poljoprivrede na ovom samitu zaključili su da je poljoprivreda ključni privredni sektor za stvaranje “zelene privrede”, kojom će biti dostignut zajednički cilj održivog razvoja, i istakli su neophodnost podržavanja održive poljoprivrede na regionalnom i nadregionalnom nivou.

Prema rečima Ivankovića-Lijanovića, zaključci doneseni na Samitu veoma su značajni i poučni za BiH, saopšteno je iz federalnog Ministarstva.

“Između ostalog, zaključeno je da treba jačati i više ulagati u poljoprivredu, a naročito treba ulagati u ruralni razvoj, kako bi ljudi ostali u ruralnim područjima i proizvodili dovoljno hrane za stanovništvo svake države. Tako bi se značajno uštedjelo na troškovima transporta hrane i na gubicima koji nastaju u transportu”, istakao je Ivanković-Lijanović.

Ivanković-Lijanović, koji je i zamenik premijera FBiH, učestvovao je juče na Četvrtom samitu ministara poljoprivrede koji je organizovan u okviru Globalnog foruma o hrani i poljoprivredi u Berlinu, gde se od 20. do 29. januara održava svetski sajam poljoprivrede, hrane i hortikulture ”Međunarodna zelena sedmica”.

Pre zvaničnog početka Samita, zamenik federalnog prmera prisustvovao je panel diskusiji ministara poljoprivrede, koja je održana u okviru Globalnog foruma o hrani i poljoprivredi, čiji je osnovni cilj formuliranje novog političkog kursa za poljoprivredu.