Cela obilaznica 2014. godine

PinterestFacebookTwitterShare

Vozači će već u maju moći da „uhvate pravac“ na beogradskoj obilaznici, od Batajnice sve do Resnika. Ipak, povezivanje sa autoputem kod Bubanj potoka moraće da sačeka sledeću godinu, dok će kompletan put oko prestonice, u punom profilu, saobraćaj moći da primi do kraja 2014.
 
Radnici, uglavnom domaći, ne posustaju i rade punom parom na više gradilišta. Usredsređeni su na podizanje petlji i povezivanje Batajnice i Dobanovaca, izgradnju trase od Orlovače prema Straževici koju će povezivati tri mosta, kao i desne tunelske cevi prema Kružnom putu.

Prema rečima gradskog menadžera Aleksandra Bjelića, na deonici od starog novosadskog puta i petlji Batajnica, koja spaja trasu ka Dobanovcima, radovi na izradi šipova, odnosno nosećih stubova za poluprofil autoputa su završeni. Nedavno je rešen i problem sa postavljanjem dva stuba koja su kasnila skoro šest meseci zbog uvođenja u posed, na poziciji same petlje.

– Rok za završetak radova na ovom gradilištu je maj 2012. godine, kako bi novosadski autoput bio spojen sa kružnim putem iza tunela Straževica – objašnjava Bjelić. – Samo petlju „Dobanovci“, sa trasom do Batajnice, radi strani izvođač „Štrabag“ sa konzorcijumom domaćih izvođača na čelu sa „Interkopom“, dok sve ostale deonice obilaznice rade domaća preduzeća. Pre svega „Planum“ i „Ratko Mitrović“. Mostove „13“, „14“ i „15“ radi slovenačko „Primorje“ sa preduzećem „Ratko Mitrović – Niskogradnja“, koje je angažovano i na trasi od Orlovače do tunela. Desnu tunelsku cev u Straževici radi „Energoprojekt“.

Gradski menadžer ističe da se u narednih nekoliko nedelja očekuje pokretanje tenderske procedure od strane „Koridora Srbije“ za levu tunelsku cev.

– Za deo između tunela „Straževica“ i auto-puta Bubanj potok rade se projekti – kaže Bjelić. – Tek po usaglašavanju, odnosno njihovoj reviziji, izradiće se plan investicija i spajanje sa Bubanj potokom. Procenjena vrednost je oko 80 miliona evra.

Postoji zainteresovanost Evropske investicione banke da kreditira taj deo projekta i u gradu očekuju da će u toku ove godine i taj kredit biti dogovoren, a da će do kraja 2012. biti raspisan tender za izvođača trase od Kružnog puta do Bubanj potoka. Do kraja 2014. trebalo bi da auto-put, odnosno obilaznica, od Batajnice do Bubanj potoka, bude spojena.
– Međutim, to su planovi za naredni period – kaže Bjelić. – Veoma je važno da u 2012. godini obilaznica u poluprofilu proradi i na taj način rastereti centralno gradsko jezgro. Kada svi radovi budu gotovi to će osloboditi grad od teretnog i tranzitnog saobraćaja, a „Gazela“ će postati klasičan gradski most.