Cena nafte u porastu

PinterestFacebookTwitterShare

Cene nafte na svetskom tržištu danas su u porastu nakon što su se šefovi evropskih diplomatija saglasili da od jula zabrane uvoz “crnog zlata” iz Irana što je izazvalo dodatna strahovanja da bi Teheran mogao da zatvori Ormuski moreuz, koji je ključni pomorski prolaz za naftne tankere.


U Londonu je cena sirove nafte “brent” iz Severnog mora povećana za 72 centa i sada je 110,58 po barelu. U Njujorku je cena svetle sirove nafte veća za 61 cent i sada iznosi 98,94 dolara po barelu.

Obe berze reagovale su nakon pretnji zvaničnika iranskog parlamenta da će Teheran zatvoriti Ormuski moreuz u slučaju blokade izvoza nafte iz Islamske Republike.

Mohamed Kosari, zamenik šefa parlamentarne komisije za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost, rekao je da će Ormuski moreuz biti definitivno zatvoren, ako se dogodi poremećaj u prodaji iranske nafte.

Ovaj moreuz je najvažnija svetska pomorska ruta za transport nafte.

Pentagon je, u međuvremenu, objavio da su američki nosač aviona “Abraham Linkoln”, te po jedan britanski i francuski ratni brod, prošli Ormuskim moreuzom bez incidenata na putu ka Persijskom zalivu.