Održan 17. Euromoney u Beču

PinterestFacebookTwitterShare

Eurobank EFG Grupa bila je jedan od glavnih sponzora 17. Euromoney Foruma centralne i istočne Evrope, održanog u Beču 17. i 18. januara 2012. godine.

Ove godine Forum je okupio više od 1.100 visokih predstavnika vlada, centralnih banaka, međunarodnih finansijskih institucija, kompanija i medija, koji su imali priliku da prisustvuju panel diskusijama i radionicama, prvenstveno vezanim za budućnost regiona.

Govornici i učesnici panel diskusija bavili su se načinima podrške, oporavku od svetske ekonomske krize, procenom rizika i mogućnosti, kao i uloge vodećih međunarodnih i evropskih institucija i vlada u podsticanju razvoja.

Tokom Euromoney konferencije, Eurobank EFG Grupa je organizovala radionicu pod nazivom ,,Uloga javnog sektora u podršci privatnim investicijama i ekonomskom razvoju’’ koja je obuhvatila diskusiju o temama i i oblastima u kojima kreatori politike mogu da podstaknu dalje strukturne reforme, naročito u ovom periodu ograničenih javnih finansija, kao što je unapređenje efikasnosti javnog sektora, reforma vlada i državnih kompanija, nastavak privatizacije i smanjenje birokratije u cilju privlačenja direktnih stranih investicija.

Moderator diskusije je bio Teodor Karakasis, zamenik direktora Divizije za međunarodne aktivnosti Eurobank EFG Grupe, a među učesnicima panel diskusije Aleksander Leman, viši ekonomista i direktor za centralnu Evropu i zemlje Baltika u EBRD-u, Debora Revoltela, direktorka Odeljenja za ekonomiju u EIB-u, i Janos Štrohmajer , partner u McKinsey & Company.

Popa je posebnu pažnju posvetio delikatnoj ravnoteži koje vlade moraju da uspostave između definisanja pravila za podršku direktnim stranim investicijama i nemešanja u tržišne prilike:

,,Obezbeđivanjem i održavanjem makroekonomske i finansijske stabilnosti, centralne banke i vlade za cilj treba da imaju stvaranje okruženja koje podržava i stimuliše privatne investicije, uz indirektan uticaj na potencijalni BDP i održivost ekonomskog rasta’’, izjavio je zamenik guvernera Centralne banke Rumunije.

Kao jedan od glavnih sponzora, Eurobank EFG Grupa je predstavljena na dve glavne panel diskusije tokom Foruma. Đorđo Pradeli, direktor Divizije za međunarodne aktivnosti Eurobank EFG Grupe, učestvovao je na okruglom stolu na temu ,,Budućnost  bankarstva u centralnoj i istočnoj Evropi’’ i istakao potrebu da se promoviše rast i razvoj u ovoj oblasti.

,,I dalje smo optimisti u pogledu perspektive centralne i istočne Evrope, jer se proces približavanja nastavlja. Međutim, s obzirom na očekivani manji priliv sredstava iz inostranstva, važno je da banke razviju proizvode i procese kojima će proširiti lokalnu depozitnu bazu, kao i da podrže priliv sredstava iz EU i drugih izvora u cilju podsticanja ekonomskog rasta u zemljama centralne i istočne Evrope. Isto tako, razvoj lokalnih tržišta kapitala biće od ključnog značaja za budućnost ekonomija ovog regiona’’, rekao je Đorđo Pradeli.

Platon Monokrusos, direktor za istraživanje finansijskih tržišta u Eurobank EFG Grupi, učestvovao je u živoj panel diskusiji o ekonomskim izgledima regiona u svetlu zabrinutosti u pogledu uspešnog rešavanja dužničke krize u državama Evrope.

,,Brz prelazak na pozitivan ekonomski rast od suštinskog je značaja za političku i socijalnu stabilnost, bržu dinamiku otplate dugova i nastavak približavanja evrozoni. Cilj tekućeg programa prilagođavanja u Grčkoj jeste da stabilizuje fiskalni položaj zemlje i podstakne konkurentnost kroz smanjenje opšteg nivoa cena i plata. Ovaj proces ,,interne devalvacije’’ trenutno vrši deflatorni pritisak na domaću ekonomiju, ali stroga primena strukturnih reformi može da podstakne ekonomski potencijal i povratak na put prosperiteta i razvoja nakon što trenutni period recesije prođe’’, izjavio je Monokrusos.