IT sektor planira bojkot „muzičkog dinara“

PinterestFacebookTwitterShare

Uvoznici i proizvođači tehničkih uređaja i nosača zvuka koji su od početka godine opterećeni naknadom za „muzički dinar“ planiraju bojkot plaćanja ovog nameta.

„Očekujemo prva rešenja za plaćanje ove naknade početkom februara i tada ćemo tačno videti koliko je to opterećenje i da li će nam i frižideri sa audio-plejerom ili fleš memorijom svirati“, kaže Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije. .

„S obzirom na to da su organizacije koje naplaćaju ovu naknadu ostale pri tarifama koje su za našu industriju previsoke, pretpostavljam da uvoznici i proizvođači uređaja koji podležu ovom nametu neće da ga plaćaju“, navela je ona.

Prema jedinstvenoj tarifi organizacija za zaštitu intelektualne svojine i autorskih prava, od početka godine se na prazne nosače zvuka i slike (diskovi i kasete) naplaćuje naknada od 0,7 do 2,1 dinar po komadu, dok je naknada za USB fleš drajv do 16GB 25 dinara, a za one sa većom memorijom čak 50 dinara.

Naknada za IT uređaje za koje se „može pretpostaviti da će biti korišćeni za umnožavanje“ (CD i DVD rezači i rekorderi, digitalni audio-plejeri) iznosi tri odsto od prodajne, odnosno ocarinjene cene.

Jovanović ističe da je bojkot naknade poslednja opcija jer je Upravni sud odbio tužbu Udruženje informatičke delatnosti protiv mišljenja Komisije za autorsko i srodna prava o određivanju naknade za „muzički dinar“, uz obrazloženje da to mišljenje nema karakter upravnog akta.

U međuvremenu su predstavnike informatičke delatnosti podržali Unija poslodavaca Srbije i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, koji su se javno založili za ukidanje ove naknade IT industriji i njeno smanjenje za ostale preduzetnike, čemu su se usprotivili Sokoj, OFPS i Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora, organizacije za naplatu naknada za autorska prava.