Građani Grčke i Italije utajili milijarde na ime poreza

PinterestFacebookTwitterShare

U borbi da svoje finansije dovedu u red jedni od najvećih evropskih dužnika, Grčka i  Italija, već neko vreme nalaze se pod strogim merama štednje i vode računa o svakom evru. Ali svi napori države čine se zanemarljivim kada se uzme u obzir da su na ime poreza utajene milijarde evra.

Ministarstvo finansija Grčke objavilo je spisak sa oko 4.000 imena najvećih poreskih dužnika među kojima ima i nekoliko poznatih javnih ličnosti, vlasnika televizija i televizijskih voditelja, a tu su i poznati pevač i bivši grčki košarkaš koji državi duguju oko milijardu evra.

Mediji prenose da je velika verovatnoća da veći deo novca nikada neće ni biti naplaćen jer je dobar deo dužnika ili u zatvoru ili su im kompanije već bankrotirale.

Na vrhu liste je 58-godišnji računovođa, koji je već osuđen, kako prenosi Reuters, na čak 504 godine zatvora za utaju poreza. Za njega se veruje da duguje 952 miliona evra, od čega su veći deo kazne.
Većina ostalih na listi duguju manje. Grčke vlasti procenju da bi, kad bi bilo moguće prikupiti sva dugovanja, to bilo blizu 15 milijardi evra. Očekuje se da bi, u najboljem slučaju, moglo da se naplati oko osam milijardi evra.

Tekući poreski dugovi, prema proceni Evropske komisije, iznose 60 milijardi evra, gotovo četrvrtinu BDP-a Grčke. Ukupan bruto godišnji proizvod Grčke iznosi oko 218 milijardi evra, a očekuje se da će budžetski deficit za 2011. godinu iznositi 19,7 milijardi evra.

Situacija nije mnogo bolja ni u Italiji. Nakon sprovedene kontrole finansijske policije utvrđeno je da je tokom prošle godine preko 50 milijardi evra prihoda ostalo neprijavljeno poreskoj upravi.

Nakon što se u italijanskim medijima pojavila priča kako brojni državljani ove zemlje koji se službeno vode kao socijalni slučajevi zapravo voze luksuzne automobile i poseduju jahte, Italija je zaoštrila borbu protiv utajivača poreza.

Prema izveštaju financijske policije, neplaćeni PDV iznosi najmanje osam milijardi evra, pa je pokrenut postupak protiv više od 12.000 ljudi. Osim toga, policija je otkrila 7.500 pravnih i fizičkih osoba koji dosad uopće nisu bile u poreznom sistemu, a prikrile su oko 21 milijardu evra prihoda.

Otprilike 21 milijarda evra ostala je sakrivena i neprijavljena i u inostranstvu, u takozvanim poreskim oazama. Šokantno zvuči procena da Italija svake godine zbog utaje poreza izgubi između 120 i 150 milijardi evra.