Ukrajina će ispunjavati obaveze iz ugovora o gasu

PinterestFacebookTwitterShare

Ukrajina će u punom obimu ispunjavati svoje obaveze iz ugovora o gasu sa Rusijom, rekao je predsednik “Gasproma” Aleksej Miler.
 
On je ocenio da su uslovi iz ugovora “čelični” i dodao da će pregovori o ceni ruskog gasa biti nastavljeni. Ranije je Kijev saopštio da namerava da smanji količinu ruskog gasa koji je trebalo da uveze ove godine.
 
Miler kaže da ukrajinska strana može to da učini, ali da mora poštovati uslov iz ugovora koji predviđa kaznu prilikom kupovine gasa ispod minimalno dogovorenog obima.
 
Ukrajina duguje Rusiji milijardu dolara za isporučeni gas. Ukrajinski zvaničnici izjavili su da će ove godine insistirati na smanjenju uvoza ruskog gasa sa prošlogodišnjih 40 milijardi na 27 milijardi metara kubnih.
 
“Gasprom” je odbacio zahtev Ukrajine za smanjenje količine prirodnog gasa, što je izazvalo zabrinutost od mogućnosti izbijanja spora koji bi mogao da omete protok ruskog gasa ka Evropi.
 
U prošlosti, sporovi između Rusije i Ukrajine preko čijih se gasovoda snabdeva EU, dovodili su do prekida isporuke gasa u Evropu. Tada je diskusija, uglavnom, vođena o ceni, a sada je sporna količina.