Vetrenjače u Srbiji imaju šansu

PinterestFacebookTwitterShare

Dok obnovljivi izvori energije u Srbiji predstavljaju veliku šansu za ulaganje, u evropskim zemljama deluje da ulaze u stagnaciju. Najprofitabilniji svetski proizvođač vetroturbina „Vestas“ u Danskoj će, zbog slabe prodaje, otpustiti 2.300 radnika, ali zato Srbiju vidi kao dobro tržište. Tako, prvi kilovati iz vetroparkova na našu distributivnu mrežu mogu da stignu za dve godine.

Prema energetskom bilansu, obnovljivi izvori energije učestvovaće sa oko 18 odsto, a među njima još nema energije vetra. Ali, u narednim godinama, ulaganje u vetrenjače biće veoma zanimljivo investitorima u Srbiji. Izgradnja jednog od prvih domaćih vetroparkova, počeće u Plandištu, za koji je izdata prva lokacijska dozvola. A elise u ovom banatskom mestu mogle bi da se pokrenu krajem sledeće godine.U kompaniji „Vestas“ kažu da bi dalji pad prodaje u svetu mogao da utiče na dodatno otpuštanje radnika, ali da je domaće tržište jedno od ključnih.
 
– Srbija ima potencijal i nadam se da ćemo u sledećem periodu povećati udeo korišćenja vetra – kaže za „Novosti“ predsednik kompanije „Vestas“ za Mediteran Huan Araluse Martinez de Azagra. – Razvijamo saradnju sa firmama i institucijama u zemljama Balkana, a dobro je što EU jasno definiše ciljeve za povećanje udela u obnovljivim izvorima energije do 2020. godine. Nuklearke očekuje stagnacija, pa će alternetivni izvori morati da pokriju manjak.

Prema njegovim rečima, snaga vetra je jedan od pokretača Španije, jer se oko 40 odsto potrošnje energije podmiruje iz vetroparkova. Stručnjaci smatraju da će se isplativost ulaganja u dobijanje energije iz vetra, sunca i vode primetiti u periodu od pet do deset godina.