Država garantuje zajam Srbijagasa

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Srbije u budžetu za 2012. godinu predvidela je garancije javnim preduzećima od 45 milijardi dinara. Zajmovi Srbijagasa dostižu 30 milijardi dinara.
 
Prvobitno, za ovo javno preduzeće bile su predviđene znatno veće garancije, ali su one, pre nego što je budžet usvojen, smanjene. Budžetom je predviđeno da za održavanje tekuće likvidnosti ovo preduzeće pozajmi bezmalo 20 milijardi dinara.
 
Još milijarda je planirana za gasifikaciju kompanije „Fijat” u Kragujevcu, dok je za investicije „Srbijagasa” planirano 5,26 milijardi dinara. Na spisku onih kompanija čije zajmove garantuje država nalaze se i „Jat tehnika”, „Jat ervejz” i „Galenika”. Država garantuje i kredit Građevinske direkcije Srbije za izgradnju stanova na lokaciji kasarne „Stepa Stepanović”, ali i u Ulici doktora Ivana Ribara u Novom Beogradu.

Koja će od ovih pozajmica biti smanjena, biće poznato tek nakon pregovora sa MMF. Inače, 45 milijardi dinara, koliko je predviđeno da država izdvoji za garancije javnim preduzećima je čak 15 milijardi više koliko je dogovoreno sa MMF-om.

Iako nije bilo tako dogovoreno, u budžetu je predviđeno i posebno zaduživanje u različitim valutama kod poslovnih banaka i institucionalnih investitora u iznosu od 300 miliona evra. MMF je u pregovorima insistirao da to ne bude više od 200 miliona evra. Toliko je bilo predviđeno u i budžetu za prošlu godinu. Fond zamera našoj vladi što je mimo dogovora planirala i zaduživanje za izgradnju novih sistema za navodnjavanje u iznosu od 5,26 milijardi dinara.