Grčka sve bliža bankrotu?

PinterestFacebookTwitterShare

Ministri finansija evrozone odbili su predloge privatnih kreditora za restrukturiranje grčkog duga čime su pregovori vraćeni na početak, a povećala se mogućnost grčkog bankrota.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu ministri finansija evrozone zaključili su da je neprihvatljiva ponuda privatnih kreditora od 4 odsto po kuponu novih dugoročnih obveznica koje bi Grčka trebala da izda umesto postojećih državnih obveznica.

Banke i ostale privatne finansijske institucije koje predstavlja Međunarodni finansijski institut tražile su da kupon iznosi 4 dosto ako već moraju da smanjei nominalnu vrednost duga za 50 odsto.
 

Kupon obveznica

Kupon je posebni deo vrednosnog papira na temelju kog se njegovom zakonitom imaocu periodično isplaćuju određene svote. U tom širem smislu i obveznica sadrži kupone na osnovu kojih se zakonitom imaocu isplaćuju kamate na uloženi novac. U pravilu kod obveznica kuponi glase na fiksni postotak njihove nominalne vrednosti. U tom smislu kupon u brokerskom žargonu označava visinu ukamaćenja obveznica.

Grčka nije spremna da plaća više od 3,5 odsto po kuponu. Takav stav podržavaju ministri financija evrozone i MMF.
 
 
 
Dug mora postati održiv

Žan Klod Junker predsedavajući zemalja evrozone izjavio je da Grčka s privatnim kreditorima mora postići dogovor prema kojem će kamate zamenskih obveznica biti znatno ispod 4 ossto. Rekao je kako su „ministri savetovali grčke kolege da u pregovorima insistiraju na kamatama novih deonica znatno ispod 4 odsto za sve vreme trajanja novih obveznica, što znači da bi se kamate trebale spustiti čak i ispod 3,5 odsto znatno pre 2020 godine“.

Cilj ovakvog restrukturiranja je smanjenje grčkog dug za 100 milijardi evra, što je smanjenje duga u odnosu na BDP sa 160 odsto BDP-a na 120 odsto i to sve do 2020. godine. EU kao i zvaničnici MMF-a smatraju da bi tako restrukturiran dug postao održiv za Grčku.
 
 
Bankrot u martu?

Međutim, uprkos svim nastojanjima, Grčki problemi otišli su toliko daleko da se restrukturiranje duga do 2020. čini jedva mogućim.

U slučaju da Grčka i kreditori ne postignu dogovor, posledice bi mogle biti katastrofalne za finansijska tržišta. Pregovori oko uključenosti privatnog sektora (PSI – private sector involvement) vode se već 7 meseci bez ikakvog dogovora. Ukoliko se dogovor ne postigne do marta do kad Atina mora da vrati 14,5 milijardi evra duga koji stiže na naplatu, Grčka će morati da proglasi bankrot, prenosi Reuters.

Usprkos takvim pokazateljima, Oli Ren, Evropski poverenik za ekonomske i finansijske poslove, izjavio je kako očekuje da se dogovor o uključenosti privatnog sektora postigne unutar nekoliko dana.