Nadnica za rezidbu voća i do 35 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Voćari i vinogradari u Bačkoj i Sremu plaćaju nadnicu za rezidbu od 10 do 25, pa i čitavih 35 evra. To su najbolje zarade za sezonske poslove u poljoprivredi, a premašuju čak i majstorske tarife u građevinarstvu. Ipak, to je jedan od malobrojnih poslova, gde ovih meseci neki dinar mogu da zarade mnogi radnici, otpušteni iz fabrika, a vični voćarskim makazama.
 
Posla ima napretek, jer je poslednjih godina povećan broj voćaka i čokota. U sremskom selu Neštin treba orezati više od 100 jutara vinograda i duplo više voćnjaka i većina meštana koji nemaju svoja imanja, idu u nadnicu. Veliki broj sezonaca orezivača zapošljava ”Delta agrar”, koja ima velike plantaže u Čelarevu, kod Bačke Palanke. Nadnica za rezidbu voćaka u ovoj kompanijama je 10 evra, s tim, kako je rečeno ”Novostima”, što su plaćene sve obaveze prema državi, a radnicima ide radni staž. Radi se osam sati, pod nadzorom stručnih poslovođa, i obezbeđena je ishrana.
 
Mata Lovrić iz ”Nektara”, kaže da ova kompanija još nije počela rezidbu voćnjaka, a nisu utvrđeni ni uslovi. Pregovaraju sa nekim grupama radnika i, naravno, gledaju da pogodba bude povoljna, kaže on.
 
– Većini nas koji imamo veće površine pod voćem i vinogradima, potrebna je radna snaga obučena za ovaj posao i dnevnica je izašla na 25, a čuo sam da neki plaćaju i 35 evra – saznajemo od Dušana Kovačevića, vinogradara i voćara iz Neština.
 
On napominje da je nekad rezače bilo teško naći jer su išli u susednu Hrvatsku, najčešće u komšiluk, u Ilok, gde su zarade 40 evra dnevno, ali sad je tamo pooštreno i ne može se bez radne dozvole, a ilegalci se kažnjavaju kao i poslodavci. U Neštinu na rezidbi voća radi grupa radnika iz susednog Suseka, koji su potvrdili da je nadnica 25 evra.
 
– Posao je težak, radimo napolju i po hladnoći i mrazu ceo dan, dok se vidi – kaže Božo Milić, iskusni majstor, dodajući da je to sada jedini posao koji se može naći.
 
Orezivanje vinograda, koje još nije počelo, plaća se po čokotu 4,5 dinara, a za dva dana, tvrdi ovaj majstor, ne može se orezati više od 5.000 čokota.