Cene stoke dostižu novi maksimum u 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Oskudne zalihe trebalo bi da osiguraju rekordne cene goveda i goveđeg mesa u 2012., od čega će imati koristi uzgajivači, dok će predstavljati izazov za tovilišta i distributere mesa, prema novim analizama Rabobank-a.


U većini ključnih proizvodnih regiona cene su neznatno snižene poslednjih nedelja usled umerenog povećanja ponude i zimskog smanjenja tražnje u severnoj hemisferi.

Ali, izuzev u prvom kvartalu, cene stoke bi trebalo da dostignu maksimum kako se prelazi sa kratkoročnih skokova u ponudi (uglavnom na tržištima SAD i Brazila) na materijalno nižu ponudu.

Na duže staze, globalna ponuda mesnih proteina nastavlja da utiče na smanjenje prihoda i usporavanje rasta populacije na ključnim tržištima u razvoju.

Od toga će koristi imati proizvođači koji će uživati u maržama koje godinama nisu bile toliko visoke.

Tovilišta i distributeri treba da budu zabrinuti kako zbog visokih cena, tako i zbog ograničene dostupnosti resursa što doprinosi slaboj iskorišćenosti kapaciteta i uzrokuje smanjenje marže. U isto vreme, sposobnost prerađivača mesa da obezbede cene dostupne potrošačima biće testirana kao rezultat ekonomskih problema – naročito u Evropi i SAD.