Obustavljen dosadašnji način štrajka u TENT-u

PinterestFacebookTwitterShare

Smenski radnici u Termoelektrani „Nikola Tesla“ (TENT) obustaviće dosadašnji način štrajka, zbog iscrpljenosti radnika, ali neće prekinuti štrajk, saopštio je danas predsednik štrajkačkog odbora Dragoslav Ljubičić.

 
Odluka o prestanku „štrajka radom do iznemoglosti“ je doneta zato što štrajkački odbor ne može da preuzme odgovornost za zdravstveno stanje radnika koji već sedam dana odlaze na posao sa mesta okupljanja, gde se i vraćaju, rekao je Ljubičić i naglasio da smenski radnici u TENT-u moraju biti u dobrom psiho-fizičkom stanju, jer rade odgovorne poslove.
 
Ljubičić je na konferenciji za novinare rekao da štrajk neće biti otkazan sve dok smenski radnici, koji traže povećanje isplate dodatka za smenski rad za 13 odsto, ne ostvare svoja prava. Kada se radnici oporave i pripreme za rad, naći ćemo drugi način protesta, koji će biti u skladu sa zakonom, rekao je on i poručio da su smenski radnici spremni da nastave pregovore sa poslovodstvom preduzeća.
 
Ljubičić je naveo da prosečna osnovna zarada smenskih radnika u TENT-u iznosi 53.691 dinar i njima se sada isplaćuje oko pet odsto dodatka za smenski rad na zaradu. Povećanjem tog dodatka za 13 odsto smenski radnici bi dobijali dodatnih oko 5.000 do 6.000 dinara mesečno.
 
Predsednik granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva „Nezavisnost“ Milorad Panović rekao je da taj sindikat podržava radnike u TENT-u i njihove zahteve.
 
„Intenzitet štrajka smenskih radnika u TENT-u će biti smanjen da ne dovedemo u pitanje zdravstveno stanje radnika, ali se štrajk nastavlja“, rekao je on i najavio da će o tom problemu biti pokrenuta tužba pred Međunarodnom organizacijom rada.