Iran: Uzalud vam vaš naftni embargo

PinterestFacebookTwitterShare

Iran je saopštio da embargo Evropske unije na izvoz iranske nafte neće imati efekta, poručujući da će zemlja naći nova tržišta za svoj glavni izvozni proizvod.
 
Iranske vlasti su, istovremeno, uputile protest danskom ambasadoru u Teheranu, čija zemlja trenutno predsedava EU, zbog „nelogične odluke“ Brisela. EU je u ponedeljak, osim embarga na izvoz nafte, zamrzla sredstva iranske centralne banke.
 
„Neefikasne sankcije Zapada ne predstavljaju pretnju za nas, već priliku koja može da nam donese puno koristi“, rekao je šef iranske obaveštajne službe Heidar Moslehi. 

I iransko ministarstvo za naftu je saopštilo da zemlja „vrlo lako“ može da nađe nova tržišta. Iran je drugi svetski proizvođač nafte sa proizvodnjom od četiri miliona barela na dan, a zemlje Unije dnevno uvezu oko 450.000 barela iz Irana, odnosno 18 odsto od njegovog ukupnog izvoza nafte. 

Teheran je nedavno upozorio da bi, ukoliko ne bude više mogao da izvozi naftu, mogao da blokira moreuz Ormuz i tako spreči transport nafte drugih proizvođača. 

Britanski ministar odbrane Filip Hamond najavio je i da bi London mogao da pošalje dodatno vojno pojačanje u Ormuz, kako bi odgovorio na mogući pokušaj Irana da blokira prolaz nafte iz drugih zemalja. Zapad optužuje Iran da pod plaštom civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran to uporno demantuje.