Cela Srbija pospana zbog sunčeve oluje

PinterestFacebookTwitterShare

Sunčeva oluja koja je pogodila našu planetu iako je najsnažnija od 2005. godine, neće izazvati posledice u Srbiji kako zbog njenog geografskog položaja tako i zbog oblačnog vremena.

Ipak, kako smatraju pojedini stručnjaci, sunčeva oluja može u toku dana uticati na hronične bolesnike i one koji imaju prelome kostiju, ali i dovesti do veće pospanosti.

Američki stručnjaci saopštili su da Sunce „bombarduje“ Zemlju radijacijom izazvanom najvećom sunčevom olujom u poslednjih šest godina. Eksplozija sunčeve energije dogodila se u nedelju uveče i pogodiće Zemlju u tri različita vremena sa tri različita dejstva, od kojih radijacija predstavlja najveći problem.

Kako je rekao sekretar Astronomskog drustva „Ruđer Bošković“ Milan Jeličić, sunčeva oluja posledica je normalne aktivnosti na Suncu koja se održava u sunčevim pegama i erupcijama, ali ona neće uticati na Srbiju.

„U Srbiji do sada nisu bile vidne posledice erupcija na Suncu, jedino se ponekad mogla videti polarna svetlost, ali ne verujem da će to ovog puta biti slučaj i zbog oblačnog i kišovitog vremena“, rekao je Jeličić.

On je objasnio da Sunce ima svoju periodičnu aktivnost i da se sada nalazi u najaktivnijem periodu što će biti nastavljeno i tokom sledeće godine, tako da su erupcije na Suncu normalna pojava.

Prilikom erupcije, kako je rekao, dolazi do pojačanog zračanja elektromagnetskih talasa i sunčevog vetra koji se sastoji od skupa elektrona i protona i u manjem broju atomskih jezgara helijuma, a širi se u međuplanetarnom prostoru pa i prema našoj planeti. Te čestice Zemljino magnetno polje zahvata i „izručuje“ ih u polarna područija, tako da tu dolazi do pojave polarne svetlosti, koja ponekad može biti vidljiva i u nižim geografskim sredinama u kojima se i Srbija nalazi, objasnio je Jeličić.

Prema njegovom mišljenju, sunčeva oluja ne može izazvati nestanak električne energije u Srbiji, a da se to eventualno može desiti zemljama koje su bliže severnom polu. On je naveo da je jedna erupcija na suncu u 19. veku izazvala prekid telegrafskog saobraćaja u Engleskoj.

Milan Starčević, koji se bavi proučavanjem prirode i meteorologije kao i uticaja Sunca na meteorološke i seizmološke pojave, takođe navodi da se u Srbiji ne može očekivati nestanak električne energije i da do toga može eventualno doći u zemljama poput Kanade i Norveške. On je objasnio da je Srbija „zaštićena“ oblacima pošto oni najbolje apsorbuju tu energiju i da neće biti većih uticaja, ali da eventualno može da izazove nelagodnost kod hroničnih bolesnika kao i pospanost.

Starčević je naveo da je na Suncu došlo do dve eksplozije, a da je druga eksplozija bila usmerena prema Zemlji i ona nosi jaku električnu struju protone i elektrone i velika strujna polja koja dolaze prema našoj planeti. On očekuje da bi ta energija na planetu mogla da dođe danas posle 14 sati i da se radi o energiji koja se kreće brzinom od 2.200 kilometara u sekundi.

„Normalno je da će to izazvati geometrijsku aktivnost koja izaziva pospanost i nestabilnost pa se ne proporučuju rad na velikim visinama i skelama, a može da utiče i na one koji su imali neke lomove“, napomenuo je Starčević.

Portparol Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je tokom noći bio povećan broj intervencija, ali da za sada nema mnogo intervencija niti poziva građana. 

Sunčeva oluja, kako navode američki stručnjaci, može omesti rad satelita i astronauta u svemiru i izazvati probleme u komunikaciji aviona na Zemljinim polovima, javio je AP. Radijacija od eksplozije sunčeve energije koja se dogodila u nedelju stigla je na Zemlju sat vremena kasnije i verovatno će trajati sve do srede.

Nivo radijacije kojoj je naša planeta u ovom trenutku izložena smatra se velikim, ali ranije je bilo i snažnijih sunčevih oluja. Ipak, ova oluja je po količini radijacije najsnažnija od maja 2005. godine.