Bečejci moraju da koriste usluge Toplane

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog nemogućnosti da i dalje plaćaju previsoke račune za grejanje, četiri porodice, u četiri kuće u ulici Stevana Doronjskog u Bečeju, podnele su zahtev Toplani da ih isključe sa vrelovoda. Poručili im da moraju da sačekaju.
 
Međutim, odbijeni su sa obrazloženjem da zahtev nije podnet blagovremeno, odnosno, to su učinili nakon prvog septembra. Ipak, napomenuto je da, ukoliko svi preostali korisnici sa tog mernog mesta, njih dvadesetčetvoro, podnesu zahteve, Toplana će ih trajno isključiti sa sistema daljinskog grejanja.
 
Razlog za ovakav zahtev je vrlo jednostavan- za kuću od šezdeset metara kvadratnih stigao je račun od preko 15 hiljada dinara, koji su kamen o vratu za njihove penzije. Uveli su gas, koji im u ovom trenutku služi samo za kuvanje i higijenu, jer ih dalje greje Toplana.
 
Postavlja se pitanjem kojom odlukom opštinsko veće favorizuje Toplanu u delovima grada koje u potpunosti pokriva sistem daljinskog grejanja, odnosno, ograničava širenje gasne mreže ovdašnjeg preduzeća „Gas-Bečej“, pa samim tim onemogućuje slobodu izbora svojih građana.
 
Zakon o energetici je nedvosmislen i kaže da se potencijalnom kupcu energije ne može propisati korišćenje određene vrste energenata i energije. To izgleda ne važi u Bečeju, jer će pomenuta četiri domaćinstva, bar do polovine februara, plaćati za njih preskupo grejanje Toplani.