Sve manje Nemaca radi na „crno“

PinterestFacebookTwitterShare

U Nemačkoj je zapošljavanje „na crno“ prošle godine bilo na rekordno niskom nivou u poslednjih 18 godina, zahvaljujući prvenstveno smanjenju nezaposlenosti.
 
Niska stopa nezaposlenosti je očigledno razlog sve ređeg ilegalnog zapošljavanja, koje je prošle godine bilo na rekordno niskom nivou, rekao je direktor nemačkog Instituta za rad i ekonomiju (IAW) Bernhard Bokman, predstavljajući danas u Tubingenu izveštaj o sivoj ekonomiji u 2011. godini. 
 
Eksperti, međutim, smatraju da u Nemačkoj svaki sedmi evro nije pod fiskalnom kontrolom. Obim sive ekonomije u Saveznoj Republici Nemačkoj je 2011. godine dostigao 13,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) s tim što će ove godine taj pokazatelj, prema proceni eksperata IAW, neznatno da se smanji na 13,4 procenata.
 
Bokman je istakao da Berlin već duži niz godina različitim merama pokušava da stane na put ilegalnom zapošljavanju. Tako će smanjenje stope doprinosa za penziono osiguranje sa 19,9 na 19,6 odsto u 2012. godini umanjiti priliv u sivu ekonomiju za još 650 miliona evra, ocenjuje IAW. 
 
Veliki uticaj na smanjenje rada „na crno“, a ujedno i na sivu ekonomiju, ima ekonomski rast i pad nezaposlenosti u zemlji, prenela je medijska kuća „Dojče vele“. „Onaj ko nađe normalan posao po pravilu više nije zainteresovan za zaradu na crno“, obrazložio je Bokman.
 
Sa druge strane, ilegalno zapošljavanje bi moglo u izvesnoj meri da se uveća zbog uvođenja minimalne zarade od 1. januara ove godine, za firme koje posreduju u privremenom zapošljavanju radnika.