USAID obeležila 10 godina rada u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Osnivanjem Udruženja proizvođača obuće „Koštana“, američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležila je danas u Vranju 10 godina rada u Srbiji i pola veka pružanja pomoći narodima i zemljama širom sveta.
 
Svečanosti u hotelu „Pržar“ prisustvovala je ambasadorka SAD u Beogradu, Meri Vorlik, koja je rekla da je američka vlada u tih 10 godina uložila u Srbiju 810 miliona dolara.

„Od ukupno 810 miliona dolara, koje je američka vlada za ovih 10 godina uložila u Srbiju, gotovo 663 miliona su plasirana kroz razne USAID projekte u preko 30 opština“, kazala je ambasadorka Vorlik.
 
Ona je najvišim funkcionerima lokalnih samouprava, preduzetnicima, te predstavnicima građanskog društva i medija rekla da je USAID, osim na otvaranju novih radnih mesta, podsticanju investicija i izvoza, radio i na jačanju medija, udruženja građana i demokratizaciji društva.

„Tokom ovih 10 godina, USAID je radio u partnerstvu sa građanima i vladom Srbije na revitalizaciji zajednice, jačanju ekonomije i reformi sudstva i vladinih institucija“, kazala je ambasadorka.

Direktorka Misije USAID u Srbiji Suzan Fric izrazila je zadovoljstvo što se, povodom jubileja ove organizacije, na jugu Srbije pokreće jedan proizvodni projekt, koji ima sve šanse da sutra bude i veliki i jedinstven.

„Radujem se što USAID danas, pokretanjem Udruženja proizvođača obuće ’Koštana’, doprinosi najvažnijem pitanju za ovaj kraj – otvaranju novih radnih mesta, što će doprineti kvalitetnijem načinu života“, rekla je Fric.

Pored 12 malih i srednjih preduzeća sa juga Srbije, u formiranju Udruženja „Koštana“ učestvovali su jedna razvojna agencija i jedna škola koja priprema kadrove za članice udruženja, a svi skupa imaju 1.062 radnika.

Udruženje „Koštana“ čine preduzeća: „Stefi komerc“, „Roberto“, „Dona stil“, „Alekstra“, „Sanć“, „Minex“, „Sin stil“, „Cipa“, „Mladenović“, „M&S“, i „Mima“, zatim Agencija za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Hemijska tehnološka škola iz Vranja.