Najveći bh. proizvođač ribe sprema se za osvajanje nemačkog tržišta

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija „Tropic ribarstvo“ iz Banja Luke, jedan od najvećih bh. izvoznika kalifornijske ribe, vrši pripreme za osvajanje nemačkog tržišta. U tome im je u velikoj meri pomogao i nedavno završeni projekt promocije i poticanja izvoza EUEXPRO 2 koji je financiran iz sredstava EU-a.
 
„Nemačku smo ocenili kao potencijalno izvozno tržište i zajedno sa domaćim i stranim konzultantima u ovom projektu odredili smo aktivnosti na koje smo se želeli fokusirati“, kaže za eKapiju Bojana Krndija, marketing menadžer firme.
 
Tako je u sklopu projekta urađeno istraživanje tržišta Nemačke i nova web stranica kompanije. Do kraja projekta svetlo dana je ugledao i promo katalog na nemačkom jeziku kako bi se potencijalni kupci mogli lakše informisati o kompaniji i njihovim proizvodima.
 
Kroz projekt im je pružena i novčana podrška od 5.000 eura, a najmanje ovoliko je morala uložiti i firma. Ipak, Krndija navodi da im je pored finansijske, od izuzetno velike koristi bila i konsultanska podrška domaćih i stranih konsultanata koji su radili na ovom projektu.
 
Iako ova vodeća bh. kompanija u proizvodnji, prometu i preradi kalifornijske pastrmke prošle godine nije imala izvoz na ovo tržište, već sledećeg meseca planira da kontaktira dva nemačka veletrgovca koji su im potencijalni kupci. „Ukoliko uspemo da postignemo dogovor oko komercijalnih uslova onda ćemo verovatno krenuti u izvoz i početi praviti neke planove u tom smeru“, navodi marketing menadžeri ove kompanije.
 
Od ukupne proizvodnje koja se kreće oko 1500 tona pastrmke ova kompanija na domaće tržište plasira 40 odsto svojih proizvoda, a ostatak na strana tržišta kao što su ono Italije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Srbije… Njihov izvoz čini 70 odsto ukupnog izvoza ribe iz BiH. Za sada, kažu, nisu imali problema pri plasmanu svojih proizvoda, a nadaju se da će sa pronalaskom novih kupaca povećati i plasman svojih proizvoda. Inače, „Tropic ribarstvo“ je u prošloj godini zabeležilo godišnji rast proizvodnje od 19,6%, a rast prometa je iznosio 18 %. Isto očekuju i ove godine.