Danas počinje samit u Davosu

PinterestFacebookTwitterShare

Na sastanku ekonomske i političke elite, koji počinje danas u švajcarskom zimskom odmaralištu Davos, od učesnika će biti zatraženo da hitno pronađu načine za reformu kapitalističkog sistema za koji se ocenjuje da je „zastareo i u propadanju“.

Od oko 1.600 ekonomskih i političkih lidera, uključujući 40 šefova država i vlada, biće zatraženo da iznesu nove ideje, na 42. okupljanju u Davosu koje će se završiti u nedelju. Očekuje se da će diskusijama dominirati neuspeh evrozone da suzbije svoju dužničku krizu i izgledi da se previranja prošire svetskom ekonomijom, prenela je agencija AFP.

„Imamo opštu krizu morala, nismo voljni da investiramo u budućnost, podrili smo socijalni sklad i u opasnosti smo da u potpunosti izgubimo poverenje budućih generacija“, upozorio je domaćin i osnivač godišnjeg Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab i dodao da za „kapitalizam u njegovom sadašnjem obliku nema mesta u svetu oko nas“.

Petodnevni forum će zvanično otvoriti nemačka kancelarka Angela Merkel, govorom koji bi mogao da ocrta njen kurs za dužničku krizu u evrozoni u sledećim mesecima.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, američki ministar finansija Timoti Gajtner i izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard takođe će dati širi uvid u uticaj krize u evrozoni na međunarodnu ekonomiju.

Godišnji Svetski ekonomski forum se održava samo desetak dana nakon što je reputacija evrozone doživela novi udarac pošto je američka agencija za kreditne rejtinge „Standard and Poor’s“ snizila kreditnu sposobnost devet članica regiona zajedničke valute, uključujući vrhunski trostruki A rejting Francuske.