Kinezi prodaju solarne panele ispod cene proizvodnje

PinterestFacebookTwitterShare

Mada još nije službeno potvrđeno, neimenovani izvor iz jedne od sedam američkih kompanija koje su tražile istragu kineskih kompanija koje proizvode solarne panele, otkrio je Technology Reviewu prve rezultate studije, prema kojima Kinezi ovu „utakmicu“ ne igraju pošteno.
 
Naime, prema tim rezultatima ustanovljeno je da kineske kompanije na svetskom tržištu isporučuju solarne panele po cenama koje su manje od cene proizvodnje, čime očito žele izbaciti iz igre sve druge svetske proizvođače, a razliku u ceni i nastavak takvog poslovanja im osigurava kineska vlada.
 
Rezultati studije bi tokom februara trebali biti javno objavljeni, nakon čega će američki proizvođači solarnih panela tražiti zaštitu od vlade SAD-a, kako bi sprečila ovakvu nelojalnu konkurenciju. Ukoliko bi SAD poslao protesnu notu Kini, ona bi bila dužna da povuče svoje panele s čitavog međunarodnog tržišta, ali postoji mala šansa da bi Kina to učinila, pa se javlja mogućnost pravog malog trgovačkog rata između te dve zemlje, što bi moglo rezultirati sankcijama i zabranama uvoza kineske robe na američko, ali mnoga druga tržišta.
 
S druge strane, Martin Grin, naučnik specijalizovan za solarnu tehnologiju, kaže kako bi se rezultate ove studije trebalo dobro proučiti, jer je u poslednje vreme došlo do značajne redukcije troškova proizvodnje solarne tehnologije, što su postigle mnoge zemlje širom sveta, uključujući Kinu.
 
Drugi stručnjaci kažu kako ovakav oblik nelojalne konkurencije najviše šteti inovativnim kompanijama koje proizvode solarne panele, jer ih izbacuje iz posla, pa se razvoj solarne tehnologije time direktno usporava.