Blic: Defektološki fakultet dao privatne podatke 6000 studenata agenciji u Australiji

PinterestFacebookTwitterShare

Australija poseduje najprivatnije podatke 6.600 beogradskih studenata, koji su nezakonito dati tamošnjoj agenciji „WorkSafe of Victoria“ iz Melburna, saznaje dnevni list „Blic“.

Podaci su prosleđeni s Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju iz Beograda (bivši Defektološki fakultet). Po nalogu Višeg glavnog tužilaštva, u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi se postupak protiv službenih lica s tog fakulteta. Istraga tek treba da utvrdi da li je reč o profesorima ili administraciji, a protiv dekana, kao odgovornog lica, podignuta je prekršajna prijava.
 
Kako saznaje beogradski list, navodni povod za slanje podataka bio je zahtev Australije za proveru statusa jednog lica koje je tamo zaposleno i koje se pozivalo na to da je diplomiralo na Beogradskom univerzitetu, a čija je diploma, po svemu sudeći, bila falsifikovana. Međutim, umesto eventualnog dostavljanja podataka za jedno lice koje je i traženo, neko je na fakultetu odlučio da se dostavi kompletna baza podataka o svim građanima koji su diplomirali od 1975. do 2010. godine. Prema Krivičnom zakoniku, za ovakvo delo sleduje kazna od jedne do tri godine zatvora.

Zasad je potpuno nejasno zbog čega je iz zemlje izneta kompletna zbirka podataka i to tek treba na sudu da se utvrdi. Međutim, da nije reč o slučajnosti, već nameri da se privatni podaci predaju australijskoj agenciji, svedoči činjenica o načinu na koji su dostavljeni. Kako za „Blic“ kaže dobro upućeni izvor, zbirka privatnih podataka studenata prvo je dostavljena preko elektronske pošte. Međutim, potom je i odneta na ruke u Australiju. Prema saznanjima lista, lični podaci predati su USB memorijskom karticom i papirnom kopijom baze podataka.

Ceo slučaj poprima epilog skandala zbog vrste podataka koji su izneti iz zemlje. Među prosleđenim podacima su i informacije o socijalnom poreklu, ali i to da li lice ima kredit, ko je davalac, iznos, zaposlenje, plata. Zbog celog slučaja nadzor na fakultetu su izvršili krajem prošle godine inspektori poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

Šabić ne želi da se upušta u mogući tok postupka, ali kaže da je fakultet već u startu napravio kažnjiv prekršaj, jer je za bilo kakve podatke koji se šalju u Australiju, koja nije potpisnica konvencije 108. SE, morao da traži odobrenje poverenika.

„Nema sumnje da je došlo do povrede zakona. Ali, naravno, i da je odobrenje traženo, sasvim je sigurno da bih ga zbog očigledne nesrazmernosti i nesvrsishodnosti uskratio. Ceo ovaj događaj, nezavisno od prekršajne i eventualne krivične odgovornosti, posebno je zanimljiv kao još jedno ozbiljno upozorenje o stanju u oblasti zaštite podataka o ličnosti. Ako je ovakav odnos prema podacima o ličnosti moguć u jednoj visokoškolskoj ustanovi u Beogradu, ostaje da sa zebnjom razmišljamo o tome šta je sve moguće u sredinama u kojima je, s obzirom na okolnosti, logično očekivati lošiji nivo poznavanja standarda zaštite podataka o ličnosti utvrđenih zakonom,“ poručuje Šabić.

Ovaj fakultet, međutim, bio je ranije tema u medijima i zbog poslovanja jer ima izuzetno visok cenovnik, pa studenti samo kopiju nastavnog programa plaćaju 5.500 dinara. Studenti tog fakulteta nedavno su optužili i dekanku Jasminu Kovačević da im je čak i sastanke naplaćivala 1.000 dinara, a koji su joj davani na ruke.