Siemens ulaže 24 mil. evra u fabriku generatora za vetroturbine

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Siemens, koja u Srbiji posluje 125 godina, ulaže 24 miliona evra u proširenje i modernizaciju subotičke fabrike generatora za vetroturbine.

Mesečno će se u Subotici proizvoditi 300 generatora, dvostruko više nego sada, a broj radnika povećaće se sa sadašnjih 500 na 650, prenosi Poslovni dnevnik. Siemens je dosad u fabriku uložio šest miliona evra. Postojećom proizvodnjom u subotičkoj fabrici Siemens se svrstao među deset najvećih izvoznika u Srbiji.
 
Siemensu su povereni infrastrukturni poslovi u Beogradu i u Železnicama Srbije. Dodajmo ovome da je Siemens jedan od najvećih isporučitelja medicinske opreme za potrebe zdravstvenih ustanova u Srbiji, a kompanija je zaslužna i za povećan plasman srpske robe na nemačko tržište. Robna razmena između dve zemlje lani je bila veća od dve milijarde evra, pri čemu je srpski izvoz dosegao gotovo milijardu evra. Za povećanje izvoza na nemačko tržište najzaslužnije su nemačke kompanije koje posluju u Srbiji. Pet od deset najvećih izvoznika u nemačkom su vlasništvu, prenosi Poslovni dnevnik.