Maria das Gracas Foster nova direktorka Petrobrasa

PinterestFacebookTwitterShare

Maria das Gracas Foster, prva žena na čelu jedne od pet najvećih naftnih kompanija, upravljaće Petroleo Brasilerom, čija je tržišna vrednost 225 milijardi dolara, a koji pak planira udvostručiti proizvodnju do kraja decenije, prenosi Poslovni dnevnik.

Naime, Petrobras, peta svetska naftna kompanija po tržišnoj vrednosti, prekuče je objavila kako će promovisati Foster nakon što sa čela kompanije odlazi Hose Serđio Gabrieli, koji je svoju poslovnu karijeru odlučio da zameni političkom. Tu su odluku pozdravili i ulagači pa je deonica Petrobrasa porasla za 3,8%, na 25,13 reala, najviše od 4. maja prošle godine.
 
Kako javlja Bloomberg, Foster ima 34-godišnje iskustvo u kompaniji sa sedištem u Rio de Žaneiru, a do imenovanja na novu dužnost bila je na čelu odseka prirodnog gasa i energije koji je prošle godine imao najveći rast unutar Petrobrasa. Analitičari smatraju da je upravo njen pedigre unutar kompanije i velika stručnost ulila optimizam među ulagače.
 
Inače, Petrobras prošle godine nije ostvario zacrtane ciljeve zbog zastoja u isporuci opreme, ali i zbog pooštrene regulative nakon havarije BP-ove naftne platforme Deepwater Horizon 2010. u Meksičkom zalivu. Osim stručnosti brazilskoj predsednici Dilmi Rousef, koja želi da poveća kvotu žena na upravljačkim pozicijama u Brazilu, u imenovanju Foster pomoglo je i profesionalno poznanstvo. Naime, dok je Rousef bila ministar energetike brazilske države Rio Gradne, Foster je uz posao u Petrobrasu radila i u njenom ministarstvu.