Bajatović preti Mađarima arbitražom

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da će ukoliko Mađarska ne snizi cenu transporta gasa, ceo slučaj završiti na sudskoj arbitraži.
 
Bajatović je kazao da se još pregovara sa mađarskim partnerima o transportu ruskog gasa za Srbiju i da je moguće pokretarnje međunardone arbiraže u Cirihu ako uskoro ne bude postignut dogovor.
 
Mađarskoj strani je predočeno da Srbija nije kršila ugovor o transportu gasa, rekao je Bajatović i ponovio zahtev da Mađarska spovede preporuke Evropske unije vezane za transport ruskog gasa.

“Ukoliko ne dođe do povoljnog ishoda u pregovorima sa Mađarima moraćemo da pokrenemo arbitrazu u Cirihu, a odredjene radnje u tom smislu smo već pripremili”, istakao je Bjatović.

Ishod te arbitraže odrediće buduću saradnju Srbijagasa i mađarskog transportera, rekao je Bajatović.

Ugovor o tranzitu gaza iz Rusije za Srbiju potpisan je 1998. godina, sa rokom važenje od 20 godina, a srpska strana smatra da je on nepovoljniji od sličih ugovora koji postoje u EU. Prema procenama Srbijagasa naknade koje mađarska strana naplaćuje za transport ruskog gasa za Srbiju trebalo bi da budu 20 odsto manje.