Obnavlja se pasaž Nikole Spasića

PinterestFacebookTwitterShare

U Knez Mihailovoj 33 danas je svečano obeležen početak obnove pasaža Nikole Spasića. Radovi će se izvoditi pod pokroviteljstvom Rezime Art Fondacije i predviđeno je da traju dva meseca.


Pasaž je jedan od najvrednijih umetničkih dragulja grada Beograda. Ideja je da prolaz nakon završetka svih radova bude pešačka zona koja će spajati Knez Mihailovu i ulicu Đure Jakšića.
 
– Pored pasaža, koji će biti svojevrsna galerija za umetničke postavke, u planu je i izgradnja i otvaranje „piacete“. Na njoj će se održavati raznovrsne kulturno – umetničke manifestacije, poput koncerata, izložbi neafrirmisanih vajara, slikara i ostalih umetnika iz Beograda i cele Srbije – izjavila je Željka Bojanić, portparol Rezimer Art Fondacije.
 
Zgrada u kojoj se pasaž nalazi izgrađena je 1889. kao zadužbina Nikole Spasića. Sam prolaz završen je 1912. godine i rađen je u stilu bečke secesije.
 
Koordinator radova, profesor Saša Filipović sa Akademije lepih umetnosti, kaže da su na početku restauracije identifikovana umetnička dela dvojice slikara, ali je zbog stepena oštećenja prepoznat samo jedan – Hans Nol.