SAD se srozale na listi slobode štampe, Srbija na 80. mestu

PinterestFacebookTwitterShare

Na novom Indeksu slobode štampe, koji je sastavila organizacija Reporteri bez granica i koji je u sredu objavljen u Parizu, došlo je do znatnih izmena u odnosu na protekle godine.
 
SAD je pao čak za 27 mesta, i završio na 40. od ukupno 179 mesta na ovoj listi, a kao razlog navedena su brojna hapšenja novinara tokom protesta Okupirajte Volstrirt.

Nasuprot tome, kao pozitivni primeri navedeni su Kap Verde i Namibija, gde nije bilo pokušaja suzbijanja slobode štampe, dok su se nakon burnih zbivanja u Arapskom svetu zemlje kao što su Sirija i Jemen našle na do sad najnižim pozicijama na ovoj listi. 

Na čelu liste su zemlje severne Evrope – Finska, Norveška i Estonija, dok su se Eritreja, Severna Koreja i Turkmenistan našli na začelju.
 
Prema komentaru organizacije koja je listu sastavila, kontrola vesti i nformacija je ove godine postala „pitanje opstanka za totalitarne i represivne režime“, između ostalog i one u arapskom svetu.
 
Na začelju liste su se, pored Sirije, našli i Iran i Kina, kao „tri zemlje koje su izgleda izgubile kontakt sa realnošću“ i zahvaćene su „spiralom nasilja“.

Srbija je ne ovoj listi negde oko sredine, na 80 mestu, koje deli sa Bugarskom, Čileom i Paragvajem, a šest mesta ispred Kosova.
 
Plasman zemalja Balkana na Indeksu slobode štampe:

Slovenija – 36.mesto
Mađarska – 40. mesto
Bosna i Hercegovina – 58. mesto
Hrvatska – 68 mesto
Srbija – 80. mesto
Makedonija – 94. mesto
Albanija – 96. mesto
Crna Gora – 107. mesto