Srbija i Slovenija osnovale konzorcijum za građevinarstvo

PinterestFacebookTwitterShare

U Beogradu je danas osnovan Međunarodni konzorcijum za građevinarastvo „Feniks“ u kojem je oko 40 srpskih i slovenačkih građevinskih firmi.


 Članice „Feniksa“, kako su saopštili osnivači konzorcijuma, zapošljavaju oko 30.000 radnika i imaju godišnji obrt veći do 4 milijarde evra.
 
Dogovoreno je da udruženi građevinari nastupaju na globalnom tržištu, a posebno na trećim tržištima kao što su istočna Evropa, Severna Afrika, Bliski i Srednji istok.

– Međunarodni konzorcijuna za građevinarstvo „Feniks“ omogućiće domaćim firmama iz oblasti gradnje bolje pozicioniranje na tržištu, priliku za učešće u internacionalnim projektima i zajedničku saradnju sa firmama iz regiona – istaknuto je u saopštenju.

Inicijativa za osnivanje „Feniks“-a pokrenuta je prošle godine na „Samitu 100 biznis lidera“ u Aranđelovcu, a danas je dogovoreno da kopredsedavajući tog konzorcijuma budu predstavnici slovenačke firme „Hidia“ i srpskog „PSP-Farmana“, Iztok Seljak i Branislav Grujić.

Konzorcijum je, kako je saopšteno, otvoren i za druge građevinske firme.

Privredna komora Srbije, kako je Beti rekao sekretar Odbora za građevinarstvo, Goran Rodić, nije učestovala u osnivanju „Feniks“-a.