Osnovano Udruženje izvoznika Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

U Beogradu je danas održana osnivačka skupština Udruženja izvoznika Srbije, koje će imati zadatak da potpomogne izvozne poslove domaćih preduzeća uz podršku nadležnih ministarstava i državnih institucija, a orijentacija te privredne asocijacije usklađena je sa opredeljenjem Vlade Srbije da se poveća proizvodnja namenjena izvozu u cilju bržeg privrednog razvoja.
 

Na osnivačkoj skupštini izabrani su i članovi Upravnog odbora koji se sastoji od sedam članova, a asocijaciju izvoznika podržali su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Projekat Evropske unije (EU) za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP) i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragijana Radonjić Petrović izjavila je uoči osnivačke skupštine da je osnovni cilj Udruženja, kao i glavni prioritet Vlade Srbije, povećanje izvoza i broja izvozno orijentisanih preduzeća koja će uz pomoć Udruženja imati mogućnost da rade na bolji i organizovaniji način.

„Ohrabrujuće je to da u poslednje vreme imamo dinamičniji rast izvoza od uvoza i sve veći broj kompanija koje izvoze, ali ono na šta treba da se stavi akcenat je spoljno trgovinski deficit i nezadovoljavajuća struktura izvoza u kojoj dominiraju sirovine i poluproizvodi. Potrebna je promena ove strukture i dodavanje proizvoda više dodatne vrednosti i učešća ovih proizvoda u izvozu“, istakla je Radonjić Petrović.

Prema njenoj oceni, neophodna je podrška izvoznika koji su spremni da svojim dosadašnjim iskustvom pruže pomoć drugim kompanijama u osvajanju stranih tržišta.

U proteklih nekoliko godina zabeležen je rast izvoza i pokrivenost uvoza izvozom iz Srbije koji je prošle godine dostigao istorijskih 60 odsto, ali brine podatak da je veliki deo domaćeg izvoza koncentrisan na nekoliko zemalja EU, navela je Radonjić Petrović.

Od ukupnog izvoza iz Srbije svega sedam odsto su proizvodi iz oblasti opreme i tehnologije, 23 odsto je roba široke potrošnje, a 70 odsto su produkti niskog stepena završne obrade, navela je ona i ukazala da je i dalje visok deficit spoljne trgovine.

Direktor Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin najavio je da će ta agencija ove godine učestvovati na 24 međunarodna sajma, gde će promovisati domaću izvoznu privredu.

On je pozvao domaće izvoznike da konkurišu za programe podrške SIEPA za šta je ove godine obezbeđeno 150 miliona evra i najavio da će SIEPA aktivno podržati osnivanje tog nezavisnog Udruženja kojem će biti obezbeđene prostorije i oprema kako bi što pre krenula sa radom.

Prisutnima na konferenciji obratili su se i izabrani predsednik Upravnog odbora Udruženja izvoznika Srbije Svetozar Mrkšić, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Hoze Antonio Gomes, kao i vođa tima SECEP projekta Andržej Šafernaker.

Udruženja izvoznika Srbije, na čijoj je sednici danas učestvovalo preko 70 kompanija, osnovano je u okviru aktivnosti „Projekta za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP)“ koji finansira Evropska unija sa 3,5 miliona evra, sa ciljem da unapredi poslovanje, konkurentnost i izvozne kapacitete malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Projekat SECEP, pored Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), podržali su i Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije, Privredna komora Srbije i Nacionalna agencija za regionalni razvoj.